Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Hz. Ömer Efendimiz (ra)'in hançerlendikten sonra halife seçiminde adayların isimlerini verip "Eğer itiraz etse öldürünüz başını uçurunuz!" gibi ifadeleri gerçek mi?
- Bunu İslamî şefkat ile nasıl bağdaştırabiliriz?
- Siyaset anlamında nasıl bir hikmeti olabilir bu çeşit sert davranmanın?
Değerli kardeşimiz
- Hz. Ömer vefat etmeden önce “Ey müminlerin emiri! Bize tavsiyede bulunur musun?” diyen sahabilere şöyle demiştir:
“Size Resûlullah’ın kendilerinden razı olarak vefat ettiği ve cennet ehlinden olduklarını bildiği şu heyeti tavsiye ederim. Bunlar: Ali b. Ebi Talib Osman b. Affan Sa’d b. Ebi Vakkas Abdurrahman b. Avf Zübeyr b. Avvam Talha b. Ubeydullah bir de halife seçilmemek şartı ile Abdullah b. Ömer’dir. Seçim esnasında oylar eşit olursa oğlum Abdullah’ın vereceği karara uysunlar. Eğer Abdullah’ın verdiği hükme razı olmazlarsa Abdurrahman b. Avf’ın bulunduğu grubun adayını halife seçsinler.”
“Ey Ebu Talha! Cenab-ı Hak sizinle sürekli olarak İslam’ı aziz kılmıştır. Sen de Ensar’dan elli kişilik bir asker seç ve aralarından birini seçip halife tayin edinceye kadar bu şûra heyetinin kapısında bekle.”
Suheyb b. Sinan’a:“Sen de Müslümanlara üç gün namaz kıldır.”
Mikdat b. Esved’e:“Beni kabrime koyduktan sonra bu şûra heyetini bir araya getir onları bir eve koy ve kendi aralarında birini seçsinler.”
demiş ve halkın ittifak ettiği halifeyi kabul etmeyip isyan edenin öldürülmesini söylemiştir. (bk. İbn Sa’d Tabakat Beyrut 3/61; İbnü’l-Esîr el-Bidaye ve’n-Nihaye Büyük İslam Tarihi Çağrı Yayınları İstanbul 1994 3/72)
“Eğer iki halife (farklı kesimler tarafından aday gösterilip) seçilirse onlardan sonradan seçileni öldürün.”(Mecmau’z-Zevaid; h. no: 9010 9011)
“Hiç şüphesiz bir şeyler olacaktır. Her kim bu ümmet derli topluyken onun işini dağıtmak isterse kim olursa olsun hemen kılıçla (onun boyunun) vurun.” (Müslim İmaret 14)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi