Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Esved b. Yezid b. Kays en-Nehai hakkında bilgi verir misiniz?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

Ebû Abdirrahmân el-Esved b. Yezîd b. Kays en-Nehaî el-Kûfî (ö. 75/694) fakih kıraat âlimi ve muhaddis tabiî.  

Yemen asıllı Nehâ kabilesine mensup olduğundan Nehaî Küfe'ye yerleştiği için de Kûfî nisbeleriyle anılır. Künyesi Ebû Amr olarak da geçmektedir. Hz. Peygam­ber (asv) zamanında yaşadığı halde onu gör­mediği için muhadramûndan sayılır.

Küfe fıkıh mektebinin temsilcilerinden Alkame b. Kaysın yeğeni İbrahim en-Nehaînin dayısıdır. Birçok kaynakta kendisinden bahsedilmekle birlikte çocuk­luk ve gençlik yılları hakkında bilgi bu­lunmamaktadır. Kûfe'ye gelmeden önce Yemen'de Muâz b. Cebel'i görmüş ve ondan hadis dinlemiştir. Kûfe'de ise özel­likle tefsir ve fıkıh mekteplerinin kuru­cusu Abdullah b. Mes'ud'dan fıkıh tef­sir hadis ve diğer İslâmî ilimleri tahsil etti ve bu mektebin önde gelen âlimleri arasında yer aldı. Kur'ân-ı Kerîm'i en iyi bilenlerden biri olduğu rivayet edilir.

Ahmed b. Hanbel Yahya b. Maîn ve diğer hadis münekkitlerince sika ola­rak kabul edilen Esved b. Yezîd aralarında Bilâl-i Habeşî Huzeyfe b. Yemân Selmân-ı Fârisî Abdullah b. Mes'ûd Hz. Ebû Bekir Ömer Ali Ebû Mûsâ el-Eş'arî Hz. Âişe ve Ümmü Seleme'nin de bu­lunduğu birçok sahâbîden hadis almış­tır. Kendisinden de İbrahim b. Süveyd en-Nehaî. yeğeni İbrahim b. Yezîd en-Nehaî Riyâb b. Haris Dahhâk b. Müzâhim oğlu Abdurrahman b. Esved kar­deşi Abdurrahman b. Yezîd gibi muhaddisler hadis rivayet etmişlerdir. Yahya b. Vessâb Ubeyd b. Nudayle Şa'bî ve Ebû İshak es-Sebîî de öğrencileri arasın­dadır. Kendisi gibi amcası Alkame b. Kays'ın da talebeleri olan İbrahim en-Nehaî ile Şa'bî Hammâd b. Ebû Süley­man'ın Hammâd da Ebû Hanîfe'nin baş­ta gelen hocası olduğundan Esved ve amcası Ebû Hanîfe'nin ashaba ulaşan hocalar zincirinde önemli bir halka teş­kil etmektedirler.

Esved b. Yezîd ömrü boyunca zühd ve takvadan ayrılmamış ibadetleriyle dar­bımesel haline gelmiş ve tabiîler arasında zühdüyle en yüksek seviyeye ulaşan sekiz kişiden biri kabul edilmiştir. Bazı­larında Hz. Ebü Bekir Ömer ve Osman ile beraber olmak üzere birçok defa hac ve umre yaptığı çok namaz kıldığı ve sürekli oruç tuttuğu için sarardığı ra­mazan ayında her iki günde bir diğer zamanlarda da altı günde bir Kur'an'ı hatmettiği zengin olup da hac vazifesi­ni yerine getirmeden ölen kişinin cena­ze namazını kılmadığı rivayet edilmiştir.

Kûfe'de vefat eden Esved b. Yezîd'in ölüm tarihinin 74 (693) veya 75 (694) ol­duğu şeklinde iki ayrı rivayet varsa da ikinci rivayet daha güçlüdür.(DİA Esved b. Yezid Md.)

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi