- Nasıl dinime daha çok bağlanabilirim ve İslami ilmi noktada nasıl geliştirebilirim günahlardan nasıl kaçınırım?
Değerli kardeşimiz
Dinimize daha sıkı bağlanmak İslami bilgi birikimini artırmak ve günahlardan uzak durmak için çeşitli yollar ve yöntemler vardır. Bu çerçevede dini bağlarınızı güçlendirmek ve sağlam bir imana sahip olmak için atabileceğiniz adımlardan bazıları şunlardır:
İslam’da her şey niyetle başlar. Dinimize daha fazla bağlanmak ve günahlardan uzak durmak için öncelikle samimi bir niyetle işe başlayın. Yaptığınız işlerde ve ibadetlerde niyetiniz Allah’ın rızasını kazanmak ve ona yakınlaşmak olursa atacağınız her adımda manevi bağlarınız daha da güçlenir.
İhlas dediğimiz samimi niyet konusunda kendinizi sık sık sorgulamalı ve kulluk şuurunu hep muhafaza etmelisiniz.
Bediüzzaman Hazretleri bu çerçevede niyetin ve ihlasın önemini şöyle anlatır:
"Evet niyet öyle bir hâsiyete mâliktir ki âdetleri hareketleri ibadete çeviren pek acib bir iksir ve bir mâyedir.
Ve keza niyet ölü ve meyyit olan hâletleri ihya eden ve canlı hayatlı ibadetlere çeviren bir ruhtur.
Ve keza niyette öyle bir hâsiyet vardır ki seyyiatı hasenâta ve hasenâtı seyyiata tahvil eder.
Demek niyet bir ruhtur. O ruhun ruhu da ihlâstır. Öyle ise necat ve halâs ancak ihlâs iledir.
İşte bu hâsiyete binaendir ki az bir zamanda çok ameller husule gelir. Buna binaendir ki az bir ömürde cennet bütün lezaiz ve mehasiniyle kazanılır. Ve niyet ile insan daimî bir şâkir olur şükür sevabını kazanır."(Mesnevî-i Nuriye Katre s. 70)
Mana-yı harfi demek varlıklara Allah’ın yarattığı bir sanat eseri düşüncesiyle bakmak demektir.
Kısaca neye ve nereye bakarsak bakalım onu yapan yaratan yazan birinin olduğunu bilmek o şeyin bizi “Sahibi”ne yani “Yapan”a götürmesi demektir.
Böyle bir bakış açısına aynı zamanda “tefekkür” de denir.
İnsan bu manada tefekküre alıştığı zaman sürekli Allah’ı hatırlayacağı için her zaman Huzur-u Daimide olur yani sürekli onun huzurunda olduğunun farkında olur. Bu da onun Allah ile dinle olan bağlarını güçlendirir ve geliştirir.
Kuran-Kerim bizim için n en büyük rehberdir. Kuran’ı anlamak için günlük okumalar yapabilirsiniz. Günde en az birkaç sayfa veya bazı ayetler seçerek başlamak bile etkili olabilir. Bu çerçevede Cenab-ı Hak buyuruyor ki:
"Şu Kuran insanların kalp gözlerini açacak bir nur sağlam bilgi edinmek için bir hidayet ve rahmettir."(Câsiye 45/20)
Diğer bir ayette ise şöyle buyurur:
"Bu Kuran insanlar için bir beyandır müttakiler için de bir hidayet ve rahmettir."(Al-i İmrân 3/138)
Hadis-i şerifler de bize Kuran-ı Kerim'i okumaya teşvik eder.:
"Sizin en hayırlınız Kuran'ı öğrenip öğreteninizdir." (Buhari Fedailu’l-Kur’an 21)
"Ümmetimin en faziletli ibadeti Kuran okumaktır." (Münavi Feyzu'l-Kadir 2/44)
Bediüzzaman Hazretleri bu ayet ve hadislerden yola çıkarak Kuran okumanın faydalarını şöyle anlatır:
"Kuran hem zikirdir hem fikirdir. Hem hikmettir hem ilimdir. Hem hakikattir hem şeriattır. Hem sadırlara şifa müminlere hüda ve rahmettir." (Mesnevi-i Nuriye Habbe)
Bunun yanında Kuran-ı Kerimi daha iyi anlamak için tefsir kitaplarına başvurabilirsin.. Bu çerçevede Kuran-ı Kerim’in çağımıza bakan bir tefsiri olan Risale-i Nur’u okumanızı tavsiye ederiz.
Allah’a yakınlaşmanın ve günahlardan uzak durmanın en güçlü yollarından biri namazdır. Çünkü namaz “kul ile Rabbi arasında gizli bir bağ esrarlı bir iletişim vasıtası sırlı bir köprüdür. Namaz; kulun Rabbine en içten en samimî en nazdar en niyazdar en feyizdar en bereketli en sevaplı en nitelikli en değerli en kâmil yönelişidir müteveccih oluşudur sığınışıdır iltica edişidir.”
Bunu teyiden Peygamber Efendimiz (asm) “Namaz dinin direğidir...” (Acluni Keşful Hafa II 31) diye buyurmuştur.
Namaz kılarken huşu içinde olmaya ve tam bir odaklanmayla Allah’a yönelmeye çalışın. Farz namazların yanı sıra sünnet ve nafile namazlarla da ibadetinizi zenginleştirebilirsiniz.
Dua Allah ile olan iletişiminizi güçlendiren bir köprüdür. Nitekim yüce Rabbimiz bizden her zaman dua etmemizi istemiş samimiyetle yalvardığımız takdirde kabul buyuracağını bize duyurmuştur.
Siz de her durumda dua ederek Allah’a yaklaşabilirsiniz. Özellikle günahlardan korunmak için ondan yardım isteyin.
Günlük yaşantında sık sık dua ederek ona ihtiyaç duyduğunuzu gösterir ve manevi gücünüzü artırırsınız.
İslami ve imani konularda kendinizi geliştirmek için dini sohbetlere katılırsanız hep imanınızı güçlendirirsiniz hem de dini bir grupla gönül bağlarınızı güçlendirirsiniz. Çünkü orada karşılaşacağınız daha deneyimli kişiler sayesinde inançlarınızı daha güçlendirme ve uygulamalarını görme imkanınız olacaktır.
Ayrıca dini bir cemaate katılmak kişinin kendi dini kimliğini daha iyi anlamasına ve geliştirmesine yardımcı olur.
Bunun yanında diğer kardeşlerinin yaptığı hayırlardan da istifade derler.
Günahlardan korunmak için önce günahları ve sakınılması gereken mekruhlar şüpheliler gibi diğer durumları öğrenin. Hangi davranışların günah olduğunu bilmek bunlardan sakınmanızı kolaylaştırır.
Nefsinizle mücadele etme konusunda sabırlı olun ve günaha karşı olan bilincinizi artırın. Kendinize hatırlatıcılar koyarak veya uygun arkadaş çevresi edinerek yanlışlardan uzak durmaya çalışın.
İslam yalnızca belli zamanlarda değil hayatın her anında yaşanması gereken bir dindir. Helal-haram duyarlılığına dikkat etmenin yanında dilinizi yalandan gıybetten ve kötü sözden koruyun.
İbadetleri günlük yaşamın doğal bir parçası haline getirmek dini hassasiyetlerini korumana ve Allah’a olan bağlılığını artırmana yardımcı olur.
Zikir Allah’ı sürekli anma ve ona bağlılığı artırma yollarından biridir. Günlük hayatınızda belli zamanlarda zikir yaparak ruhunuzu besleyebilirsin.
Ayrıca yaratılış kâinat ve hayat hakkında tefekkür ederek Allah’ın kudretini daha derinlemesine kavrayabilirsin.
Müslümanlık sadece ibadetlerden ibaret değildir; güzel ahlak da dinin temelidir hatta iman ağacının meyvesidir. Peygamber (asm) Efendimizin ahlakını kendine örnek alarak sabır tevazu şefkat doğruluk gibi özellikleri hayatınızda uygulamaya çalışın.
Güzel ahlak Allah’a yakınlaşmanızı ve onun rızasını kazanmanızı sağlar.
İslam’ı yaşamak ve günahlardan uzak durmak iyi arkadaşlarla daha kolay hâle gelir. Dini hayatınıza destek olacak sizi iyiliklere yönlendiren bir çevre edinmeye çalışın. Bu arkadaşlar sizi hatalara karşı uyarır ve ibadetlerinizde destek olur.
İslam’da iyilik yapmak Allah’a yakınlaşmanın en güzel yollarından biridir. Günlük hayatında küçük iyilikler yaparak hem topluma hem de kendine faydalı bir Müslüman ol.
Bu iyilikler kalbini yumuşatır ve Allah’a olan bağlılığını artırır.
Hepimiz hata yapabiliriz ancak Allah samimi tövbeleri kabul eder. Yaptığınız hatalar için sık sık tövbe ederek kalbini arındırabilir günahlarından uzaklaşabilirsin. Tövbe etmek insanı günahlardan uzaklaştırır ve Allah’ın affına mazhar olmasına vesile olur.
Dininizi daha derinden yaşamak için ilim ibadet ve güzel ahlak gibi temel unsurlara odaklanmanız çok faydalı olacaktır. Allah’a tam anlamıyla teslim olup onun yolunda samimi bir şekilde ilerler ruhen güçlenir huzur bulur ve günahlardan uzak kalabilirsiniz.
Bu yolculukta sabırlı olun ve Allah’tan her zaman yardım dileyin; çünkü o doğru yolda yürüyenlere daima rehberlik eder.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Dindar bir insanın hayatı nasıl olmalıdır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet