Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Söylenen söz insanı bağlıyor. Yani hareket ve tavrımızı eylemlerimizi söylediğimiz söz belirliyor bir noktada...
Abdullah İbni Mes’ud (ra)’den rivayet edildiğine göre Nebî (asm) şöyle buyurdu:
« إِنَّ الصَّدْقَ يَهْدِي إِلَى الْبِرِّ وَإِنَّ الْبِرَّ يَهْدِي إِلَى الجَنَّةِ ، وَإِنَّ الرَّجُلَ ليصْدُقُ حَتَّى يُكتَبَ عِنْدَ اللَّهِ صِدِّيقاً ، وإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الفجُورِ وَإِنَّ الفجُورَ يَهْدِي إِلَى النَّارِ ، وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيَكْذِبُ حَتَّى يُكتَبَ عِنْدَ اللَّهِ كَذَّاباً »
“Şüphesiz ki sözde ve işde doğruluk hayra ve üstün iyiliğe yöneltir. İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğrucu) diye kaydedilir.
Yalancılık yoldan çıkmaya (fücûr) sürükler. Fücûr da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah katında çok yalancı (kezzâb) diye yazılır.” (Buhâri Edeb 69; Müslim Birr 103).
Öyleyse yol iki görünüyor; ya sükûttur çünkü söylenilen her sözün doğru olması lazımdır. Veya sıdktır doğruluktur...
Hadis-i şerifte dört önemli tabir iki grup hâlinde birbirlerinin zıddı olarak zikredilmektedir. Sıdk-Kizb birr-fücûr. Ayrıca bunlara bağlı olarak da sıddîk ile kezzâb aynı şekilde birbirinin karşıtı iki nitelik ve sonuç olarak yer almaktadır.
Sıdk sözünde ve işinde dürüst olmaktır. Kizb ise bunun tam aksi (dürüst olayan yalancı) davranmaktır.
Birr bütün hayr ve iyilikleri ihtiva eder. Fücûr ise kötülüğe meyil ve muhabbet etmek yoldan çıkmak demek olup her çeşit şer ve fesadı ifade eder.
Sıddîk doğruculuğu; kezzâb yalancılığı âdet edinmiş kişi demektir. Her iki kelime de mübalağa ifade etmektedir.
Dürüstlük üstün iyilik demek olan birr’e; birr ise cennete uzanan bir çizgidir. Sözünde ve işinde doğru olmaya gayret edenler Nisa suresi’nin 69. âyetinde belirtildiği üzere peygamberlikten sonraki en yüksek mertebeye (sıddîkıyet) ereceklerdir.
"Kim Allah'a ve Resûl'e itaat ederse işte onlar Allah'ın kendilerine lütuflarda bulunduğu peygamberler sıddîkler şehidler ve salih kişilerle beraberdir. Bunlar ne güzel arkadaştır!"(Nisa 4/119)
Doğruluğu âdet edinmenin yolunu yüce Allah Tevbe suresi’nin 119. ayetinde “Ey iman edenler! Allah’a karşı saygılı bulunun ve sadıklarla (doğrularla) beraber olun.” fermanıyla göstermektedir.
Yalan ve yalancılık her türlü kötülüğün başı olan fücûra sebep olacaktır. Fücûr ise cehenneme götürür. Yalancılığı âdet edinenler Allah katında kezzâb diye tescil edilecektir. Bu önemli bir tesbit ve büyük bir uyarıdır. Bu demektir ki sahteciliğin yalancılığın İslam’da yeri yoktur.
Hadisin Müslim’deki rivayetlerinde doğruluğu düstur edinenlerin sıddîk yalancılığı meslek edinenlerin ise kezzâb diye yazıldığı kaydedilmektedir. Bu kayıt hadisteki teşvik ve tehdidin bilerek ve isteyerek doğrunun veya yalanın peşine düşenlere yönelik olduğunu göstermektedir. O hâlde daima doğruyu aramak doğru söylemek gerekmekte yalana ve yalancılığa asla müsamaha göstermemek lazımdır. Zira alışkanlıklar bilinçsiz hoşgörüler sonucu oluşurlar.
Özetle söylemek gerekirse her sözün doğru olması lazımdır. Çünkü İslamiyetin esası sıdktır. İmanın hassası sıdktır. Bütün kemalata ulaştıran sıdktır. Yüksek ahlakın hayatı sıdktır... Terakkiyatın mihveri sıdktır. "Muhammedü'l-Emin" Efendimiz (asm)'i insanlığın en yüksek mertebesine çıkaran sıdktır.
Doğruluğun sıdkın güzelliklerine karşılık yalancılık / kizb küfrün esasıdır. Kizb nifakın birinci alametidir. Kizb kudret-i İlâhiyeye bir iftiradır. Kizb hikmet-i Rabbaniyeye zıttır. Ahlak-ı âliyeyi tahrip eden kizbdir. Âlem-i İslamı zehirlendiren ancak kizbdir... İnsanlığı kemalattan geri bırakan kizbdir. Müseylime-i Kezzab (Peygamberlik iddia eden yalancı) ile emsalini âlemde rezil ve rüsvay eden kizbdir. (bk. İşaratü'l-İ'caz DİB. Yay. s. 260 262)
1. Her hayrın sebebi olan doğruluk teşvik edilmekte her kötülüğün sebebi olan yalandan uzak kalınması istenmektedir.
2. Mükâfat ve ceza kulun yaptığı iyi ve kötü amellere göre söz konusu olur.
3. Doğrularla beraber olmak insanda “takva” duygusunu geliştirir. (bk. Peygamberimizden Hayat Ölçüleri Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi Erkam Yay. Hadis No: 55)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi