Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Bir hadiste iyi huylu olana cennetin en yüksek yerinden köşk verileceğini duydum. Böyle bir hadis var mı?
Değerli kardeşimiz
İlgili hadis-i şerif şöyledir:
“Haklı bile olsa çekişip didişmeyen kimseye cennetin kenarında bir köşk verileceğine ben kefilim. Şakadan bile olsa yalan söylemeyen kimseye cennetin ortasında bir köşk verileceğine kefilim. İyi huylu kimseye de cennetin en yüksek yerinde bir köşk verileceğine kefilim.” (Ebu Davud Edeb 7)
Hz. Peygamber (asm) Efendimiz önce kötü huylardan ikisine temasla bunların terk edilmesini istemekte ve bu huyları terk edenlere verilecek mükafâttan söz etmekte sonra da bütün kötü huylardan arınan kimsenin en yüksek dereceye ulaşacağını belirtmektedir.
Kendini haklı başkasını haksız göstermek için çekişmek ve karşısındakini aşağılamaya çalışmak çirkin bir huy bir haksızlık kısacası zulümdür.
Doğru bildiği bir hususu karşısındakine mutlaka kabul ettirmek için uğraşmak da doğru değildir. Çünkü karşı taraf kendi bildiğinden vazgeçmemek için direndiği takdirde tatsız olaylar çıkabilir; faydadan çok zarar meydana gelebilir.
Kötü huylardan biri de yalan söylemektir. Bize inanan ve güvenen birini yalan söyleyerek aldatmak ona ihanet etmektir.
Yalanın şaka yollu söylenmesi bile çirkindir. İnsanları eğlendirmek için yalan söyleyen kimselerin ne fena bir iş yaptıklarını göstermek için Peygamber Efendimiz (asm): “Yazıklar olsun milleti güldürmek için yalan söyleyen kimseye; yazıklar olsun; yazıklar olsun.” buyurmuştur. (Ebu Davud Edeb 80; Tirmizî Zühd 10)
İyi huy dediğimiz güzel ahlak ise insanın en değerli meziyetidir. Allah Teala Peygamber Efendimizin (asm) en üstün yanını belirtirken “Sen en güzel ahlaka sahipsin.” (bk. Kalem 68/4) buyurmaktadır.
Müslümanlar huyları güzelleştiği ölçüde Allah’a ve Resulüne yaklaşır onların sevgisine hak kazanırlar.
Kötü huylu kimse başkalarından önce kendisine yazık eder. Çünkü onun bu hâli kolay kolay iyileşmeyecek belki de ömür boyu kendisinden ayrılmayacak bir hastalıktır.
Rivayet edildiğine göre Abdullah İbni Mübarek Hazretleri bir yolculuk sırasında kötü huylu bir adamla arkadaş olmuştu. Adamın suyunca gitmeye dediklerini yapmaya onu kırmamaya çalıştı. Yolculuk sona erip de kötü huylu arkadaşından ayrılırken İbni Mübarek çok değerli bir dostundan ayrılıyormuş gibi ağlamaya başladı. Onun bu hâline hayret edenlere şunları söyledi:
"Ben bu adama acıdığım için ağlıyorum. Çünkü yolculuk bitti ben de kendisinden ayrıldım. Fakat onun kötü huyu hâlâ kendisiyle beraber."
Aklı başında bir kimse kendini tanımaya gayret etmeli kötü huylarını bulup onlardan kurtulmaya çalışmalıdır. Buna göre:
- İnsan haklı da olsa faydasız münakaşalardan uzak durmalıdır.
- Şaka yollu bile olsa yalan söylememelidir.
- Allah Teâlâ’nın en çok sevdiği kimseler iyi huylu olanlardır.
- Bu özelliklere sahip olan kimselere ikram olarak cennetin muhtelif yerlerinde saraylar verilecektir. (İmam Nevevi Riyazü's-Salihin Tercüme ve Şerh H. No: 630)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi