Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Ebu Hureyre Radıyallahu anh anlatıyor: “Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki:
"Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.”(Ebu Davud Edeb 19 Tirmizi Zühd 45)
Bu hadis arkadaşlığın ehemmiyetine dikkat çekmektedir. O kadar ki arkadaşlar birbirine ciddi tesirlerde bulunabilirler. Arkadaşlık neticesinde “din”le ifade edilen itikad âdet siret ahlak gibi hususlarda benzemeler meydana gelmektedir.
Bu sebeple hadisin devamında sıkı dostluk kuracağımız kimsenin ahvalini iyice bir tedkik ve teemmülden geçirip ondan sonra dostluğa girmemiz tavsiye buyurulmaktadır.
Bu hadis açıklayan başka bir hadiste de Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: “Kişi sevdiği ile beraberdir.” Yani bir şeye ihtimam gösteren herkes istese de istemese de yaratılış icabı ona tabi olur. Kim bir kavmi veya bir kişiyi ihlasla severse bu onların zümresindendir. Hatta onların amellerini yapmamış bile olsa çünkü kalben yakınlık sabit olmuş olur.
Bu hadisin zımnında peygamberleri sahabeleri evliyaları ve Allah’ın salih kullarını sevmeye teşvik vardır. Ayrıca Müslümanların arasındaki kinleşmekten de terhib ve korkutma vardır.
Başka bir hadisi şerifte de Peygember Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
“İyi arkadaşla kötü arkadaşın misali misk taşıyanla körük çeken insanlar gibidir. Misk sahibi ya sana kokusundan verir veya sen ondan satın alırsın. Körük çekene gelince ya elbiseni yakar yahut da sen onun pis kokusunu alırsın.”[Buhârî Büyû 38; Zebâih 31; Müslim Birr 146 (2628)]
İyi arkadaş misk satıcısına benzer çünkü ondan dünyevi veya uhrevi bir fayda bir nur bulaşacaktır. Hadis böyle kimselerle arkadaşlığa teşvik ettiği gibi uzaktan yakından dünyevi veya uhrevi bir zarar dokunacak kimselerle de samimi dostluk arkadaşlık etmemeyi istemiştir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Kişi Samimi Dostunun Dini Üzeredir
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi