Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Kardeşlik Hukuku:
Sıhrî kardeşlik İslâm'ın kıymet verdiği önemli akrabalık münasebetlerindendir. Kardeşlerin birbirleri üzerinde hakları ve vazifeleri vardır. Kardeşler aralarında adalet ve iyilik ve dostlukla muamele etmelidirler.
Kur'an-ı Kerim de Hz. Adem'in iki oğlu Habil ve Kabil'den şöyle bahsedilir:
"Ey Rasûlüm Ehl-i Kitab'a Adem'in iki oğlunun haberini hakkıyle oku. Onlar Allah rızasını kazanmak için kurban kesmişlerdi de birisininki kabul edilmiş diğerinki kabul olunmamıştı. Kurbanı kabul olunmayan (Kabil) diğerine; "Seni muhakkak öldüreceğim " demişti. Kardeşi ona şöyle cevap vermişti: "Allah ancak takva sahiplerinin kurbanını kabul eder. Yemin ederim ki eğer beni öldürmek için elini bana uzatırsan ben seni öldürmek için elimi sana uzatacak değilim. Çünkü ben âlemlerin Rabbı olan Allah'tan korkarım. Ben isterim ki sen kendi günahınla birlikte benim günahımı da yüklenesin; böylece cehennemliklerden olasın. İşte zâlimlerin cezası budur." Nihayet Kâbil hevesine uyarak kardeşi (Habil)'i öldürmeğe kalkışmış ve sonra onu öldürmüştü. Böylece ziyana uğrayanlardan olmuştu." (el-Mâide 5/27-30).
Yûsuf sûresinde de Hz. Yûsuf'a kardeşlerinin yaptıkları kötülükler uzun uzun anlatılır. Sonunda her şey ortaya çıkınca kardeşlerinin ona: "Allah'a yemin ederiz Allah seni bizden üstün kılmıştır. Biz doğrusu (sana yaptıklarımızda) suçlu idik." dedikleri; Hz. Yusuf'un da; "Size bugün hiç bir başa kakma ve ayıplama yok. Sizi Allah yarlıgasın. O merhametlilerin en merhametlisi." (Yûsuf 12/91-92) diyerek onları afv ve müsamaha ile karşıladığı haber verilmektedir.
Hz. Musa (a.s) kardeşinin de kendisiyle beraber hayır ve iyilikte ortak olmasını Allah Teâlâ'dan şöyle istemiştir:
"Mûsa dedi ki: "Ey Rabbim; benim göğsüme genişlik ver; işimi kolaylaştır; dilimden de şu düğümü çöz ki sözümü iyi anlasınlar. Bana kendi ailemden bir de vezir (yardımcı) ver; kardeşim Harun'u... Onunla sırtımı kuvvetlendir. Onu işimde ortak kıl. Tâ ki seni çok zikredelim çok analım." (Tâhâ 20/25-34).
Peygamberler (a.s)'ın kardeşlerine olan iyiliklerinin Kur'an'da anlatılması Müslümanlara öğüt ve örnek olması içindir.
Kardeşler aralarında şu esaslara göre hareket etmelidir:
1. Kardeşler karşılıklı sevgi ve saygı beslemeli küçükler büyüklerine karşı saygısız davranışlardan sakınarak onları anne ve babaları gibi görmeli ve kendilerine itaat etmeli büyük kardeşler de küçüklerin kabahatlerini af ve hoşgörü ile karşılamalıdır.
2. Kardeşler anne ve babalarını üzmeyecek onlara huzur dolu bir hayat yaşatarak davranışlarla birlik ve beraberlik içinde yaşamalı; para servet miras gibi maddi çıkarlar düşmanlık sebebi haline getirilmemeli ve birlik ruhu bozulmamalıdır.
3. Şan şöhret makam servet gibi şeyler kıskançlık sebebi olmamalıdır. Kardeşlerden biri ilim servet ve makam itibariyle yükselirse bu durum diğerleri için ancak bir iftihar vesilesi sayılmalıdır. Maddî ve manevî bakımdan güçlü olan da diğerlerine hor bakmamalı onlara her konuda yardım elini uzatmalıdır.
4. Aralarındaki işleri ve fikir ayrılıklarını zora baş vurmadan birbirlerinin fikirlerine saygı duyarak ve konuşup anlaşarak tatlılıkla halletmenin yollarını aramalıdırlar.
(bk. Şamil İslam Ans. Md. İslam'da Kardeşlik)
İlave bilgi için tıklayınız:
Çocuğun anne baba üzerindeki hakları nelerdir?..
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi