Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- İçki içen kocaya içki sofrası hazırlamanın İslam dinindeki durumu nedir?
Değerli kardeşimiz
İslam içkinin içilmesini yasakladığı gibi ona yardımcı olunmasını da yasaklamıştır: Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:
"Peygamber (s.a.s) içki konusunda on kişiyi lanetlemiştir: Sıkan kendisi için sıkılan içen taşıyan kendisi için taşınan içiren satan parasını yiyen satın alan ve kendisi için satın alınan..."(Tirmizî Büyû' 59; İbn Mâce Eşribe 6).
Mâide suresindeki kesin içki yasağı bildiren ayet geldikten sonra Allah Resulu (asm) uygulama ile ilgili olmak üzere şöyle buyurdu:
"Şüphesiz Allah içkiyi haram kılmıştır. Bu ayeti haber alıp da yanında içki bulunan kimse ondan içmesin ve satmasın..."(1)
Buna göre bir kadın kocasına veya bir başkasına içki hazırlayamaz onu taşıyamaz ve bu konuda yardımcı olamaz. Allah'ın emirlerine aykırı olan konularda kula itaat edilmez. Bu nedenle bir kadın Allah'ın yasakladığı bir şeyi yapma konusunda kocası da olsa annesi babası da olsa onlara itaat edemez.
İçki sofrasını isteyerek hazırlamak günahtır. Ancak eğer kadın böyle bir sofrayı hazırlamaya zorlanıyorsa yapmadığı takdirde çok büyük işkencelere darbelere maruz kalıyorsa -istemeyerek yaparsa- umarız sorumlu olmaz. Bu vebali telafi etmek için de bir bayan olarak eşini bu çirkin haram ve sağlığa zararlı olan içki içmemesi konusunda kadınlık inceliğini manevi baskı olarak kullanması gerekir.
Dipnot:
1) bk. Müslim Müsâkât 67; bk. Buhârı Megâzî 51; Büyû 105 112; Müslim Büyû 93; Fer' 8; İbn Mâce Ticârât 11; Ahmed b. Hanbel II 213 362 512 III 217 324 326 340; İbn Kesîr Muhtasaru Tefsîri İbn Kesîr Beyrut (t.y) I 544-547.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi