Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
İbadet abd kökünden gelir. Abd kul-köle gibi anlamlar taşır. Köle efendisinin talimatlarıyla hareket etmesi misali “Ben Allah’ın kuluyum.” diyen biri de onun talimatlarına göre hareket ettiğini ve edeceğini bildirmiş olur. İbadet özetle “Allah’ın emirlerini yapmak ve yasaklarından kaçınmak” şeklinde tarif edilebilir.
İbadetin iki farklı görünümü vardır: Takva ve salih amel.Takva Allah’ın yasak kıldıklarından sakınmak salih amel ise onun emirleri dairesinde hareket etmek ve hayrat kazanmaktır.
Fıkıh usulünde şöyle denilir: “Hükümler hikmetlere değil illetlere bağlıdır.”
İllet hükmün kendisine dayandığı açık objektif ve hükme münasip vasıftır.
Hikmet ise ilgili hükmün faydasıdır.
Mesela namaz insana bedenen de bazı faydalar sağlar oruç perhiz görevi görür. Ama ibadet kastı olmaksızın bedene fayda versin diye namaz kılmak perhiz niyetiyle oruç tutmak bunları ibadet olmaktan çıkarır.
Demek ki Allah'a o emrettiği için ibadet edilir ve bu ibadetle onun rızasına erişmek ümit edilir. İbadetin meyveleri ahirette alınır.
Ancak asıl gaye yapmamak şartıyla dünyaya ait faydalar ve kendi kendine terettüp eden ve istenilmeyerek verilen neticeler ibadete aykırı değildir.
Mesela oruç tutan birinin “kulluk görevimi yerine getirirken bu arada perhiz de yapmış olurum fazla kilolarımı da veririm” demesi o ibadeti boşa çıkarmak değildir.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi