Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Nefisle cihad hakkında bilgi verir misiniz? Nefisle mücadelenin çeşitleri nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı
Nefsimizle devamlı uğraşmamız gerekiyor. Mesela konuşmak istediğimizde susmak susmak istediğimizde konuşmak...

Değerli kardeşimiz

Cihadın en büyüğü en büyük düşmana karşı yapılanıdır.

“Senin en zararlı düşmanın nefsindir.”(Acluni I/143)

hadis-i şerifi bu büyük düşmanı “nefis” olarak belirler.

Tebük seferi dönüşünde Allah Resulünün (a.s.m.) mübarek ağzından dökülen şu hikmet çağlayanı bizim için ne büyük derstir:

“En küçük cihattan en büyük cihada döndük.”(Razi XXIII/72; Beydavi II/97; Bu rivayetin zayıf olduğu ifade edilmiştir. bk. Acluni I/424)

Seyyid Şerif Cürcanî kişinin kemâle ermek için kendi nefsiyle yaptığı manevî cihada “büyük cihat” der harice karşı yapılan tebliğ ve savaşa ise “küçük cihat”. İnsanlara hak ve hakikati tebliğ etmenin de “küçük cihat” sayılması enteresandır. Demek ki savaşa gitmek gibi tebliğ yapmak için de öncelikle nefsin mağlûp edilmesi gerekiyor.

Nefisle cihat gerçekten en büyük cihattır. Her anımız bu cihatla geçer. Bir anlık gafletimiz bize çok pahalıya mal olabilir. Maddî cihat ise sürekli değildir. Sulh zamanında mü’minler bu cihatla mükellef tutulmazlar.

Haricî düşmana mağlûp olmak insana ya şehitlik ya gazilik kazandırır. Nefisle mücadele ise öyle değil; bu savaşta yara alanlar fasık ölenler dinsiz olurlar.

Nefis denilince akla hemen şeytan gelir; nefer denilince komutanın hatırlanması gibi.

“Çünkü şeytan sizin düşmanınızdır siz de onu düşman sayın. O kendi taraftarlarını ancak ateş ehlinden olmaya çağırır.” (Fatır 35/6)

Bir ayet de Bakara suresinden:

“Şeytanın adımlarına uymayın (arkasından gitmeyin). Çünkü o sizin için apaçık düşmandır.” (Bakara 2/168)

Şeytan insanın yakasını harp meydanında da bırakmıyor. İnsan cihada çıkar canını vermeyi göze alır. Böylece büyük bir şerefe erecek ve rızayı kazanacaktır. Ama şeytan bu mücahidin önüne mal ve serveti nam ve şöhreti koyar; bunlar için savaşmasını ister. Şeytanın bu oyununa gelen insan düşmana galip de gelse bir şey kazanmış olmaz. Mânâ âleminde her şeyini yitirmiş sadece bir geçici şöhret ve fâni bir ganimetle dönmüştür. Bir süre sonra ölümü tadacak; kazandığı mal gibi alkışlarına can attığı insanlar da çok gerilerde kalmış olacak. Ve o hesabını tek başına verecek.

İlave bilgi için tıklayınız: 

- Nefisle cihada "büyük cihad" denilmesi nedendir?..

- Nefisle cihad nasıl olmalı ve cinsel baskıdan kurtulmanın çaresi nedir?..

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi