Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bazı namazları neden geciktiririz neden müstehaptır?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Hanefi mezhebinde sabah namazını ikindi namazını ve yatsı namazını geciktirmek müstehaptır. Peki neden müstehaptır?
- Vereceğimiz ilk 3 hadis son 3 hadis ile -haşa- çelişmiyor mu?
1. "Üç şeyi geciktirme: - Vakti gelince namazı - Hazır olunca cenazeyi - Dengini bulunca evlenecek kızı!.." (Tirmizi Salat 127)
2. "Ya Resûlullah! Amellerin hangisi daha iyidir?" "Namazı ilk vaktinde kılmak." diye cevap vermişlerdir. (Tirmizi – Dare - Kutnî : Abdullah bin Ömer (R.A.)'dan.)
3. "Namazların ilk vaktinde Allah'ın rızası son vaktinde ise Allah'ın affı vardır." (Tirmizi Mevâkît 13) hadisleri;
...
1. "Sabah namazını ortalık ağarıncaya kadar geciktirin! Çünkü bunun sevabı daha büyüktür." (Ebû Dâvud - Tirmizî - îbn Mace Nesâi : Rafi' b Hudayc'den.)
2. "Biz Resûlullah (A.S.) Efendimizle birlikte ikindi namazını kıldıktan sonra deve boğazlayıp onu kısımlara ayırır ve henüz güneş batmadan pişirilen etinden yenilirdi." (Buharî - Müslim : Rafi' bin Hadic'den.)
3. "Ümmetim akşam namazını (vakit girdiğinde) acele ettiği yatsı namazını da geciktirdiği sürece hayır üzere olacaktır." (Ebû Dâvud - Nasburraye / Zeylaî: Hadisün garibün.) hadisleri ile -haşa- çelişmiyor mu?

Değerli kardeşimiz

İbadetler Hz. Peygamber (asm) Efendimizin uygulamaları ve sahabenin Efendimizden (asm) öğrendiğini yaşaması ve aktarması ile bizlere kadar ulaşmıştır.

Fıkıh uleması daha ilk dönemlerden itibaren bu bilgileri kayıt altına almıştır. Bu kadim mirasımız bizlere Resulüllah (asm) hangi namazı hemen kıldığını hangisini ertelediğini de aktarmış ve bazı vakit namazlarının geciktirilmesinin Peygamberimizin (asm) uygulamaları sebebiyle müstehab olduğunu söylemişlerdir.

Namazın vaktinde kılınmasını teşvik eden ilgili rivayetleri ise genellikle namazın vakti içerisinde kılınması yani kazaya bırakılmaması veya Rasulüllahın (asm) tavsiye ettiği vakitlerde kılınması olarak anlamışlardır.

Demek ki bu hadislerin arasında bir çelişki yoktur. Her birinin maksadı farklıdır.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi