Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- İnsanlar namaza zorlanarak değil de zevk alarak gidecekse sınavın ne anlamı var?
Değerli kardeşimiz
Genel olarak emir ve yasaklar nefse zor gelir. Nefis yaratılış icabı hür ve bağımsız olmak ister emir ve yasaklara uymak istemez; hazır bir gram lezzeti ilerde bir batman lezzete tercih eder şeytanın vesveselerine çabuk kanar bir özelliğe sahiptir.
Bu dünyada imtihan vesilelerinden biri olan nefis aslında insanın kemale ermesi ve cennet ehlinden olması için yaratılmış mühim bir unsurdur.
Nefis imtihan gereği insanı şerre sevk ederek kötülüğü emrederek nefs-i emmare olduğunu göstermektedir.
Demek ki nefis başta namaz olmak üzere ibadetlerden hoşlanmaz.
Bediüzzaman nefsin ıslahı için en iyi yolun onu hayra sevk etmek olduğunu bunun için de onu ilim tefekkür ve diğer ibadetlerle terbiye etmek gerektiğini bildirmektedir.
Evet nefsi öldürmek yerine onu hayra sevk etmek çok daha faydalıdır. Nefsin asıl mahiyeti kusur naks fakr aczden yoğrulduğundan onlarla Fatır-ı Zülcelalin kemal cemal kudret ve rahmetine ayinedarlık etmektedir. Bu sebeple bütün kainatın menfaatleri nimetleri iltifatına tabi bir mahbub-u ezeliyi sevmekliği lazımdır. (bk. Sözler 24. Söz 5. Dal)
Başlangıçta nefse zor gelen namaz zamanla nefsin terbiye edilmesiyle nefis mertebe mertebe yükselir ve ibadetlerden zevk almaya haz almaya başlar. Bütün mesele kötülüğü emreden ibadet külfetinden kaçan nefsin iman tefekkür Allah’ın emir ve yasaklarına uymak ile terbiye edilip terakki etmesidir.
Terbiye edilmiş acz ve fakrını anlamış bir nefis ibadetlerden zevk alarak Allah’a yaklaşmaya ve tekamül etmeye başlar bu da ona cennet yolunu açar...
Evet ilk önce bütün ibadetleri içinde barındıran namaz nefse ağır ve zor gelir sonra sabır ve devamla Allah’a yaklaşır yaklaştıkça da namazdaki huzur ve lezzeti yakalar.
Hz. Peygamber aleyhisselatü vesselam sıkıntılı zamanlarda namazla rahatlardı ve Bilal’e şöyle derdi:
“Ey Bilal kalk bizi namazla rahata kavuştur."(Ebu Davud Edeb 86 h.no: 4985)
Kur'an da şu gerçeği ifade etmektedir:
“Sabır ve namazla Allah’tan yardım isteyin. Şüphesiz bunlar Allah’a huşu ile boyun eğenlerden başkasına ağır gelir.”(Bakara 2/45)
Onun için başlangıçta namaz nefse zor gelirse de zamanla ve nefsin terbiye edilmesiyle nefis namazın tadını alır ve zevk almaya başlar. Bu zevk Allah’tan bir ücrettir; savaştan sonraki zafere benzemektedir. Zaten Allah her ibadetin ve her meşru işin içine bir zevk koymuştur. Bu da o ibadete ve o işe süreklilik kazandırmaktadır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Namazdan zevk alamıyorum ve huşuyu sağlayamıyorum. İstekli ...
Nefs / nefis mertebelerine nasıl çıkılır? Kalp ruh sır hafi ahfa ne işe ...
Allah neden kendini kınayan nefse yemin etmektedir?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi