Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İki namaz arasındaki günahlar affedilir mi?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

-  Affedilirse hangileri affedilir hangileri affedilmez?

Değerli kardeşimiz

Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Müezzin sesinin gittiği yer boyunca mağfiret olunur. Yaş ve kuru her şey onun lehinde şehadet eder namaza katılan kimseye yirmi beş kat namaz yazılır ve iki namaz arasındaki (günahları) affedilir." [Ebû Dâvud Salât 31 (515); Nesâî Ezân 14 (2 13); İbnu Mâce Ezân 5 (724).]

Ebu Ümame anlatıyor: Hz. Peygamber (asm) ile birlikte mescitte oturduğumuz bir sırada adamın biri “Ya Rasulallah! Bana had tatbik et." (İbn Hacer’in belirttiğine göre adam -kadınlarla ilgili- zinanın dışındaki günahların da karşılığını had sanıyordu). Hz. Peygamber (a.s.m) ona bir cevap vermedi. Bir daha sözünü tekrar etti yine cevap alamadı. Hz. Peygamber (a.s.m) kalkıp giderken adam da arkasından gitti. Ben de onları takip ettim Hz. Peygamber (a.s.m)’in nasıl bir cevap vereceğini merak ediyordum. Nihayet adam Hz. Peygamber (a.s.m)’e kavuşup daha önce söylediklerini tekrarladı. Bunun üzerine Hz. Peygamber (a.s.m):

“Evden çıkarken güzelce abdest almadın mı?” 

diye sordu. Adam “Evet.” deyince

“Sonra bizimle birlikte namaz kılmadın mı?” 

diye buyurdu. Adam buna da “Evet." cevabını verince Hz. Peygamber (a.s.m):

“Öyleyse Allah senin günahını bağışladı.” diye buyurdu.(Müslim Tevbe 45).

Söz konusu hadisi -değişik varyantlarıyla Buharî (Tefsir suretu 11/6) Müslim (Tevbe 39-45) İmam Ahmed ve diğer sünen kitapları rivayet etmiştir.

Alimler bu gibi hadisleri

“Eğer size yasaklanan günahların büyüklerinden sakınırsanız sizin öbür küçük günahlarınızı örtüp affederiz ve sizi değerli bir mevkie / cennete yerleştiririz.” (Nisa 4/31)

“Gündüzün iki tarafında gecenin gündüze yakın saatlerinde namaz kıl. Şüphesiz böyle güzel işler -insandan uzak olmayan- günahları silip giderir.” (Hud 11/114)

mealindeki ayetlerin ışığında değerlendirmişlerdir.

Genel olarak alimlerin büyük çoğunluğu tarafından kabul gören görüşe göre büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde küçük günahlar namaz kılmak gibi ibadetler sayesinde affolunur.  Büyük günahların affı ise samimi bir tövbeye bağlıdır.

Cümhur-u ulema / âlimlerin büyük çoğunluğu bu görüşlerini şu sahih hadisle desteklemişlerdir:

“Büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde iki namaz arasında yapılan küçük günahlar affolunur.”(bk. İbn Hacer 8/357).

Ayrıca Enam Sûresi 160. Ayette:

“Bir kimse bir iyilik getirirse ona on misli sevap vardır. Bir kötülük getiren ise bir misli ile ceza görür onlar haksızlığa uğratılmazlar.”

buyurulmaktadır. Ebû Zer (r.a)’den rivayet edilen başka bir hadîs-i şerîfte ise Rasûlullah Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: 

“Nerede ve ne hâlde olursan ol Allah’tan kork ve kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki onu yok etsin.” (İhyâ IV/65.)

Öyle anlaşılıyor ki hasbelbeşer / bir insan olarak nefis ve şeytana uyup küçük günahlar işleyenlerin günahları beş vakit namazla affa uğrar. Veya başka bir hayır işledikleri zaman bu onlara bir kefâret olur. Ancak şu noktaya dikkat etmek gerekir ki “Nasıl olsa iki namaz arasında küçük günahlar of olunur.” diyerek pervasızca günah işlemeye devam edenlerin günahları af kapsamına girmeyebilir. Çünkü bu gibi adamlarda Allah’a karşı saygı diye bir şey yok demektir.

Cumhûr-ı ulemaya göre; günahlar büyük ve küçük olmak üzere ikiye ayrılır. Beş vakit namaz Ramazan orucu hac umre abdest gibi hayırlı amellerin kendilerine kefâret olabileceği günahlar "küçük günah"; bu tür ibadetlerin kefâret olamadığı günahlar ise "büyük günah"lardır. Mesela:

"İki umre aralarında yapılan günahlara kefârettir."(Ahmed İbn Hanbel II/461).

"Kabul edilmiş bir hac o yıl ki hatalara kefârettir. "(Ahmed İbn Hanbel II/348)

"Şehidden akan ilk damla kan onun bütün günahları için kefârettir." (Ahmed İbn Hanbel IV/300)

"Allah cumayı kılanın iki cuma arasındaki günahlarını örter." (Ahmed İbn Hanbel V/181).

Hadislerde başka ibadetlerin kendilerine kefâret olduğu bildirilen cinsten günahlar küçük günahtır. Ancak herhangi bir ibadetin kendisi hakkında kefâret kabul edilmediği günahlar ise büyük günahlardır.

Meselâ: hiç bir ibadet adam öldürmeye zina yapmaya içki içmeye ve benzeri günahlara kefâret olarak kabul edilmez; bunlara ancak şerîatın haklarında takdir ettiği cezalar tatbik edilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Günah işleyen kişi tövbe etmekle günahlarından kurtulabilir mi?

Büyük Günahlar...

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi