Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kaza namazını kılmanın mekruh olduğu vakitler nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- İkindi namazının farzından sonra kaza namazı kılınır mı?

Değerli kardeşimiz

Kaza namazı borcu olduğunu tahmin eden kimse bunları kaza ederken kaza namazı kılıyordur. Borcu olmadığında bunun nafileye dönüşeceğini düşünüp kerahet vakitlerini sünnet namaza göre ayarlamaz. Bunu kıldığı kaza namazına göre ayarlar.

Farz - Nafile Bütün Namazların Kılınmasının Mekruh Olduğu Vakitler Üçtür:

1.Güneş'in doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti kerahet zamanıdır. Bu vakit güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır.

2. İkinci kerahet vakti istiva vakti ile zeval vakti arasıdır. Yani Güneş'in göğün tam ortasına dikilmesi anından batı tarafına doğru açılmaya başladığı ana kadar geçen süredir.

3. İkindiden sonra Güneş'in sarararak göz kamaştırmaz duruma geldiği andan başlayıp Güneş batıncaya kadar süren vakit de kerahet vaktidir. Demek oluyor ki ikindi namazını güneş ışınlarının sararmakta olduğu sıralara kadar geciktirmemeli kerahet vaktine bırakmamalıdır.

İkindi namazı kerahet vaktine kadar geciktirilmişse namaz kazaya bırakılmaz sünneti terkedilerek sadece farzı kılınır. Hatta Güneş batmadan evvel iftitah tekbiri alınarak ikindinin farzına durulsa namazda iken güneş batsa bu bile sahih olur. Namaz kazaya kalmış olmaz vaktinde edâ edilmiş sayılır. Bu ikindi namazına has bir durumdur.

Bu üç vaktin kerahet vakti olma hikmeti ateşperestlerin ibâdet zamanı olmasıdır. Bu üç vakitte salâvat getirmek dua ve tesbihte bulunmak Kur'an okumaktan efdaldir.

Netice: İkindi namazının arkasından Güneş batımına kırk beş dakika kalana kadar kaza namazları kılabiliriz.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi