Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Hanefi mezhebine göre vitir namazı üç rekâttır. Şafilere göre ise vitir namazının en azı bir rekât en çoğu ise on bir rekâttır. Malikilere ve Hanbelilere göre ise vitir namazı bir rekâttır. (Prof. Dr. Vehbe Zuhayli İslam Fıkhı Ansiklopedisi)
"Vitir haktır. Beş rekât ile vitir namazını kılmak isteyen kılsın. Üç rekât ile kılmak isteyen kılsın ve tek rekât ile kılmak isteyen yine kılsın." (Nesâî Kıyamü'l-Leyl 40; Ebû Dâvud Vitir 3; İbn Mâce İkâme 123).
Hz. Aişe validemiz (r.an); "Hz. Peygamber üç rekât ile vitir kılar ve üç rekâtın sonunda selam verirdi." demiştir (ez-Zeylaî Nasbu'r-Raye II/118).
İbn Ömer ve İbn Abbas da; "Vitir namazı gecenin sonunda kılınan bir rekâttır." demişlerdir (Müslim Müsâfirûn 153; Ebû Davud Vitir 3; Nesaî Kıyâmu'l-Leyl 34).
Ebû Hanife yukarıdaki hadislere dayanarak vitir namazını bayram namazları gibi vacip olarak kabul etmiştir. Ebu Yusuf İmam Muhammed ve diğer üç mezhep imâmlarına göre ise vitir namazı müekked sünnettir.
- Hanefilere göre vitir namazı üç rekâttır ve sonunda selam verilir. Delil olarak da Hz. Aişe (r.an)'nin rivayet ettiği hadisi gösterirler.
- Mâlikîlere göre vitir namazı bir rekâttır. Ondan önce yatsının farzından sonra kılınan iki rekât sünnet bulunur. Bunların arası selam ile ayrılır.
- Hanbelîlere göre de vitir namazı bir rekâttır. Fakat üç veya daha çok rekât olarak da kılınabilir.
- Şâfiîlere göre vitir namazının en azı bir rekât en çoğu on bir rekâttır. Bir rekâttan fazla kılınacaksa önce iki rekâta niyet edilir ve sonunda selâm verilir. Sonra vitir namazının bir rekâtına niyet edilir ve sonunda selâm verilir (el-Kasanî Bedaiu's Sanai' Beyrut 1974 I 270 vd.; ez-Zuhaylî el-Fıkhu'l-İslâmî ve Edilletuhu Dımaşk 1984 I/820).
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi