Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Yolculukta namaz kasr cem-i takdim cem-i tehir hakkında bilgi verir misiniz? Bir kişi bir namazı cem-i takdim yapıp daha sonra bu namazın vaktinde kılma imkanı bulabilirse bu namazı yeniden kılmalı mıdır?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

1) Yolculukta cem-i takdim ve cem-i tehir ile beraber kasra nasıl niyet edilir? 2) Bir kişi yolculukta ikindi namazını zamanında kılabileceğini biliyorsa bu namazı cem-i takdim yapabilir mi? Bu namazı zamanında kılabileceği halde cem-i tehir edebilir mi? (Şafii ve Hanefi)

Değerli kardeşimiz

1. Şafiilerde yolculuk esnasında kasr (namazları kısaltarak kılmak) muhayyer olmak üzere ruhsat olup seferi olan kişi namazını kısaltarak kılabileceği gibi tam olarak da kılar. Meşakkat kasrın cevazına dair dair şüphe gibi durumlarda kısaltması daha faziletlidir. Hanbeli mezhebine göre de kişinin namazı kasr etmesi daha fazilerlidir. Hanefilere göre ise vaciptir. (Zuhayli el-Fıkhu'l-İslamiyye 2/340; et-Takriratüs-Sedîde fi'l-Meseili'l-Müfide" 1/313.) 

Şafii mezhebine göre seferde yağmurlu havalarda hacda Arafat ile Müzdelife'de cem (iki namazı birleştirme) yapılması caizdir. (Zuhayli el-Fıkhu'l-İslamiyye 2/370; et-Takriratüs-Sedîde fi'l-Meseili'l-Müfide" 1/318.) 

Şafii mezhebine göre seferde yağmurlu havalarda hacda Arafat ile Müzdelife'de cem (iki namazı birleştirme) yapılması caizdir. 

Cem ile beraber kasretme niyetinde olan bunu kalbinden geçirmesi yeterlidir.

Hanefilerde hac dışında cem yoktur. Hanefilerin seferilikte iki rekat kılması vaciptir. Dörde tamamlandığında iki rekat sünnet olur.

2.İkindi namazını zamanında kılacağını uman kimse cem'i takdim yaptığında ikindi namazını kılana kadar seferilik devam edecekse bu namaz cem' edilebilir. Ancak namazını zamanında kılabileceğini uman kimse bunu zamanında kılması uygun olur.

Cem'i takdimde ikinci namazı kılmaya başlayıncaya kadar yolculuğun devam etmesi şarttır. İkinci namaza başlamadan evvel ikamet edeceği beldeye varırsa artık bu namazı kendi vakti içinde kılması lâzım gelir.

Namazlarını cem eden kimse şartlarını taşıyarak namazlarını birleştirdikten sonra namazı vaktinde kılma fırsatı bulsa da bu namazları iade etmez.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi