Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Sünnet olanan teravih namazı cemaatle kılınınca onun peşinden gelen vitir namazı da cemaatle eda edilir. Diğer günlerde son sünnet tek başına kılındığından onun peşinde gelen vitir namazı da öyle eda edilmektedir.
Sadece yatsı namazını cemaatle kılıp teravihi kılmayan kimsenin vitir namazını da tek başına kılması gerekir.
Vitir namazı yalnız Ramazan'da cemaatla kılınır. İmam bu namazı açıktan kıldırır. Kunut duasını tercih edilen görüşe göre imam da cemaat da gizli okurlar. Ramazan ayının dışında vitir namazını cemaatla kılmak mekruhtur.
Ramazan dışındaki bir günde vitri cemaatle kılmakta bir mahzur var mıdır?
Bunda kerahet vardır. Bu teravih namazının dışındaki nafile namazlarda olduğu gibi tedai (birbirini davet etmek) yolu ile olursa kerahet vardır. Bir kişiye yine vitir kılacak bir veya iki kişi uyarak cemaat olsalar bunda kerahet yoktur.
Peygamber Efendimiz (asm) bazı günlerde vitir namazını kılarken Hz. Aişe (ra)'ye imamlık yapmıştır. Hz. Ömer (ra) Ebu Bekir (ra)'in vefatında onu defnettikleri gün vitri cemaatle kılmışlardır. Bunlardan anlaşılmaktadır ki vitri Ramazan dışındaki günlerde devamlı olarak cemaatle kılmak mekruhtur. Ara sıra olur ve davet yolu ile olmazsa bunda kerahatin olmayacağı görüşü hakim bulunmaktadır. (bk. Nimetü'l-İslam Namazla ilgili bölüm s. 360)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi