Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ezan duasında geçen "Ve'd-deraceter refîate" ilavesinin kaynağı var mıdır?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Ezan duasındaki ilave olan "ved deracete'r-refî'ate" (İbn Sinni Ameli'l yevm ve'l-leyl) Cabir b. Abdullah'tan rivayet olunan bu ilavenin sıhhat ve tam olarak tahrici nasıldır?

- Meşhur hadis kitaplarındaki ezan duasında neden bu fazlalık yoktur?

Değerli kardeşimiz

Evet “Ve’d-deracete’r-refî'ate" ifadesi İbn Sinni’nin Cabir b. Abdullah’tan yaptığı rivayette (Amelu’l-yevmi ve’l-leyle 1/87) geçiyor.

Ancak sahih hadis kaynaklarında yine Hz. Cabir’den yapılan rivayette (diğer bütün ifadeler aynı olmakla beraber) bu ifadeye yer verilmemiştir. (bk. Buhari; Ezan 8 tefsiru sureti 17 11; Ebu Davud Salat 37; Tirmizi Salat 157; Nesaî Ezan 38; İbn Mace Ezan 4)

Bu kaynakların hepsinde Hz. Cabir’den naklen aktarılan hadis rivayetleri şöyledir:

“Her kim müezzinin okuduğu ezanı dinledikten sonra: ‘Allahümme Rabbe hazihi’d-da’veti’t-tammeti ve’s-salati’l-kaimeti Ati Muhammeden el-vesilete ve’l-fazilete ve’b-ashü mekamen mahmüdeni’l-lezî veadtehu’ derse kıyamet günü ona şefaatim hasıl olur.”

Kütüb-ü Sittenin bu sahih kaynaklarında “Ve’d-deracete’r -refîate" ifadesine yer verilmemesi İbn Sinni’nin rivayetinin -ilgili fazlalık hususunda- zayıf olduğunun göstergesidir.

Nitekim İmam Sahavi “Ve’d-deracete’r -refîate" fazlılığının “müdrec” olduğunu (fazladan hadisin metninin içine katıldığını) bununla ilgili herhangi bir hadis rivayeti görmediğini belirtmiştir. (bk. es-Sahavî el-Makasıdu’l-Hasene 1405/1985 1/343; Aliyyu’l-Kari Mirkatu’l-Mefatih Beyrut 1422/2002 2/561)

İbn Hacer de bu konuyla ilgili rivayetlerin hiç birinde “Ve’d-deracete’r-refîate" ifadesinin bulunmadığını söylemiştir. (bk. İbn Hacer et-Telhisu’l-habir Daru’l-Kütübi’l-İlmiye 1419/1989 1/518)

İlave bilgi için tıklayınız.

Ezan duası hakkında bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi