Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Namazda Türkçe dua etmenin bir sakıncası var mıdır?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Bir arkadaşım namazda Kur'an okunması konusunda diyor ki: 

- "Haydi Allah kelamı diye orijinaline sadık kalınarak okunması isteniyor (ki burada bence yağmurdan kaçalım derken doluya tutulunuyor) dualar böyle değil ki. Dua kelime anlamı olarak kul ile Allah'ın sohbeti; sonsuz güçten sınırlı gücün istek ve taleplerini dile getirmesi; bir anlamda Allah ile kulun yüzleşmesidir. O nedenle özellikle Fatiha neden Türkçe okunmuyor diye sormadım. 'Süphaneke neden Türkçe okunmuyor?' diye sordum." 

- "Biraz uç bir yorum olacak ama Süphaneke'nin Arapça okunması müminlerin kafasında kendilerinin bile farkında olmadığı biçimde 'Allah'ın dili Arapça; bizim gibi hakir kulların ayağına Allah'ı davet etmek yakışık almaz. O nedenle duamızı Arapça yapalım.' kaygısından mı kaynaklanıyor?

- "Eğer öyle ise daha da çıkıntı bir yorumla 'Allah bizim dilimizden anlamaz biz onun diliyle konuşalım.' demek olmuyor mu?"

- Bununla beraber Ettahiyyatü salli-barik Rabbena dualarını da Türkçe mealinden okunmasında bir sakınca var mıdır?

Değerli kardeşimiz

- Namaz Fatihasıyla tekbirleriyle tahmidleriyle tesbihleriyle teşehhüdüyle ve sonundaki dualarıyla Arapça bir ibadettir. Hz. Peygamber (asm):

“Ben namazı nasıl kılıyorsam siz de öyle kılın.” (Buhari Ezan 18)

buyurmuştur. Onun Arapça kıldığında şüphe yoktur.

- Allah’ın ve Resulu'nun namazlarla ilgili kullandığı ifadeleri göz önünde bulundurmak iman şuurunun bir gereğidir.

"Artık Kur’ân’dan kolayınıza gelen miktarı okuyun.” (Müzzemmil 73/20)

mealindeki ayette yer alan ifadenin namazla ilgili olduğu hususu en önde gelen yorumlar arasındadır. (bk. Taberi Maverdi Razi İbn Aşur ilgili ayetin tefsiri)

- Bu ayete dayanarak alimler namazda Kur’an’dan bazı ayetlerin okunmasını farz görmüşlerdir. “Fatihasız namaz olmaz.” manasına gelen bir hadis rivayetine dayanarak namaz kılarken Kur’an’dan Fatiha suresinin farz olduğunu söyleyenlerin yanında bunun vacip olduğunu söyleyenler de olmuştur. (krş. İbn Aşur a.y.)

- Bunun konumuzla ilgili yönü şudur: Allah namaz kılarken “Kur’an'dan okuyun.” buyuruyor. Kur’an ise Arapça’dır. Öyleyse namazda Türkçe okunacak bir ayet meali Kur’an olmadığına göre onunla namaz da olmaz.

- Bediüzzaman Hazretlerinin ifade ettiği gibi

“Elfaz-ı Kur'aniye(Kur’an’ın lafızları) ve tesbihat-ı Nebeviyenin lafızları(Hz. Peygamber'den rivayet edilen tesbihlerin duaların) lafızları camid libas değil; cesedin hayatdar cildi gibidir belki mürur-u zamanla (zaman içinde) cild olmuştur. Libas değiştirilir; fakat cild değişse vücuda zarardır. Belki namazda ve ezandaki gibi elfaz-ı mübarekeler mana-yı örfîlerine alem ve nam olmuşlar. Alem ve isim ise değiştirilmez...”

“Evet nasıl İmam-ı A'zam demiş: 'Lâ ilahe illallah tevhide alem ve isimdir.' Biz de deriz: Kelimat-ı tesbihiye ve zikriyenin hususan ezanda ve namazda olanların ekseriyet-i mutlakası alem ve isim(alamet ve özel isim) hükmüne geçmişler. Alem (özel isim) gibi mana-yı lügavîsinden ziyade mana-yı örfî-i şer'îsine bakılır. Öyle ise değişmeleri şer'an mümkün değildir.” (Mektubat s. 340 341)

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi