Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Abdest aldıktan sonra kanama olmadığına kesin olarak eminseniz o abdestle namazınızı kılabilirsiniz. Ancak atlet üzerinde kan lekesi görüp ne zaman kanadığını bilmiyorsanız tekrar abdest almalısınız. Bu durum sürekli tekrar ettiğine göre her namaz için ayrı abdest alıp kılmanız uygun olur. Özürlü gibi.
Hanefilerde:
Kan necaset-i galizeden olup avuç içi kadar bir yerden fazla bir alana yayılmış olursa namaza manidir. Ancak kan avuç içi kadar bir alandan az yere yayılmışsa namaza mani değildir. Eğer atletinizdeki kan izlerinin toplamı avuç içi kadar bir alandan fazla ise namaza mani olur atletin yıkanması gerekir; az ise mani değildir atletin yıkamasına gerek yoktur.
Şafiilerdeki kesin görüş şudur:
Sivilce kanı pire kanı sinek pisliği yara ve yanık ya da kokulu (kokusuz) çiçek hastalığından çıkan su (azhar olan görüş) çatlayan damar ve hacamat yerinden akan -az veya çok su- temizdir. Yine azhar olan insandan çıkıp ayrıldıktan sonra tekrar ona dönen kanın da temiz olduğudur.
Yıkanan elbisede necasetin izi kalsa dahi temiz hükmündedir. Görünür halde olan pislikler izleri (renk koku ve maddeleri) giderilinceye kadar su ile yıkamakla temiz olurlar. Bir defa yıkamakla tamamen pislik giderilmiş olursa sahih olan görüşe göre bir daha yıkanması gerekmez. Eğer pisliğin rengi bulaştığı yerden kaybolmayacak halde ise o eşya kendisinden bembeyaz su akıncaya kadar yıkanır. Yani elbisenin üzerine dökülen su renksiz olarak akıp gidiyorsa o leke temiz kabul edilir. Yıkanığı halde gitmeyen kan lekesi de böyledir.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi