Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Ülkemizde bir camide kılıçla hutbe veriliyor ve bu yüzden camiye "Kılıçlı Cami" de deniyor. Turistlerin de ilgi odağı haline gelmiş.
- Bir imamın elinde kılıçla hutbe vermesi caiz midir?
- Çünkü halktan kimilerinin hoşuna gidiyor bu durum kimi de "Kılıç şiddeti temsil ediyor..." diye uygun bulmuyor.
- İslâmî ölçülere göre bu durum nasıl değerlendirilmeli?
Değerli kardeşimiz
Hutbe okuyan kişinin ayakta sol tarafını bir değnek/baston kavs/yay veya kılıç gibi bir şeye dayandırması alimlerin cumhuruna göre sünnettir.(bk. Vehbe Zuhaylî el-Fıkhu’l-İslamî 2/293) Bu sünnetin dayanağı sahabeden Hakem b. Hazn’in “Hz. Peygamberin hutbede bir asâ veya bir kavse/yaya dayandığına” dair yaptığı rivayettir. (bk. Ebu Davud salat 229).
Ancak gerek Zuhayli gerekse ilgili hadisin şerhi olan Avnu’l-Mabud’da sözü edilen “KILIÇ” sözcüğü asıl hadisin metninde yoktur. Öyle anlaşılıyor ki kılıcı da onlara kıyas etmişler.
Bu konuda İbn Kayyım el-Cevziyye’nin şu mütalaası çok önemlidir:
"Hz. Peygamberin bunlara dayanması Minberin yapılmasından önceki zamana aittir:
"Hz. Peygamber hutbe okurken bir asâya dayanırdı. Bazen de bir kavse dayanırdı. Ondan sonraki üç halife de böyle yapıyorlardı. Hz. Peygamberin kılıca dayandığına dair herhangi sağlam bir bilgi söz konusu değildir. Ancak bazı kimseler Hz. Peygamberin kılıca da dayandığını zannediyorlar. Güya bununla İslam dininin kılıçla yayıldığına işaret edildiğini söylüyorlar. Halbuki bu iki açıdan uygun değildir:"
"Birincisi: Hz. Peygamberin kılıca dayandığına dair hiçbir sağlam bilgi yoktur."
İkincisi: İslam dini kılıçla değil vahiyle yayılmıştır. Özellikle Hz. Peygamberin hutbe okuduğu Medine-i münevvere -kılıçla değil- Kur’an’la fethedildiği bilinen bir gerçektir.” (İbn Kayyım Zadu’l-Meâd Beyrut 1415/1994 1/182-183).
İbn Kayyım’a göre Hz. Peygamber (asm) hutbelerinde kılıca hiç dayanmamış olduğu gibi asâ veya kavse de ancak minber yapılmadan önce dayanıyordu. Minber yapıldıktan sonra onlara da dayanmıyordu(a.g.e 1/415).
İbn Kayyım’ın bu mütalaasına katılmamak mümkün değildir.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi