Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Zaruret halinde çocuğu sırtına alıp namaz kılmak caizdir. Nitekim Peygamberimiz (asm) de bu şekilde namaz kıldırmıştır. Ancak çocuğun üzerinde necaset olmamasına dikkat edilmelidir.
Ebû Katâde (radıyallâhu anh) anlatıyor:
"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) kızı Zeyneb'in kerîmesi olan torunu Ümâme'yi omuzunda taşıdığı halde halka namaz kıldırırdı. Secdeye varınca çocuğu (yana) bırakır kıyâm için doğrulunca tekrar omuzuna alırdı." [Buhârî Salât 106 Edeb 18; Müslim Mesâcid 41 (543); Muvatta Kasru's-Salât 81 (1 170); Ebû Dâvud Salât 169 (917 918 919 920); Nesâî Mesâcid 19 (2 45) Sehv 13 (3 10)]
AÇIKLAMA:
1. Hadis bir yönüyle Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın torunu Ümâme'ye gösterdiği şefkati yansıtmaktadır. Ümâme'nin annesi Resûlullah'ın Hz. Hatice'den doğan kızlarından biridir. Babası da Ebû'l-Âs İbnu Rebî'a'dır (radıyallâhu anh).
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın bütün çocuklara karşı gösterdiği yakın ilgi dikkat çekicidir. Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (radıyallahu anhümâ)'i de omuzlarına bindirdiği değişik şekillerde onlarla şakalaştığı onları eğlendirdiği rivâyet edilmiştir. Kız çocuklarını hakir gören bir cemiyette kız torununu Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)''ın sırtında taşıması bâhusus namazda sırtına alması rükû ve secde sırasında yere bırakıp kıyâma kalkarken tekrar sırta alması ayrı bir ehemmiyet taşır.
2.Ancak bu hal namazda câiz olur mu? Bu namazı bozan amel-i kesîr olmaz mı? Bu ihtimale binaen İslâm ulemâsı hadisi yorumda çok müşkilata tekellüfâta düşmüştür:
* "Bunun cevazı mensuhtur" denmiştir.
* "Resûlullah'ın hasâisindendir" denmiştir.
* "Çocuk Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a ülfet ettiği için kendisi O'nun boynuna atılıp asılmıştır.
Resûlullah onu almış değildir..." denmiştir.
* "Zarûreten almıştır değilse ağlayacak sırta almaktan daha fazla sıkıntı verecekti..." denmiştir.
* "Farzda değil nafilede aldı..." denmiştir. Halbuki farzda olduğu rivâyetlerde pek sarihtir.
Nevevî bütün bu tekellüflü yorumları reddeder ve der ki: "Bütün bunlar bâtıl ve merdud iddialardır delilden yoksundurlar. Hadiste şeriat-ı garrânın temel prensiplerine muhalif bir durum da yoktur. Zîra insanoğlu temizdir ve karnındakilerde ma'füvdür. Çocukların elbisesi ve bedenleri ise pislik gözükmedikçe temiz kabul edilir. Namazdaki fiiller amel-i kesîr olmadıkça veya birbirinden (rek'atlerle) ayrı olduğu müddetçe namazı bozmaz. Şeriatın delilleri bu söylenenlere uygundur. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bu davranışa cevazı göstermek için yer vermiştir."
Fakihânî: "Ümâme'yi namazda taşımasının sırrı sanki Arapların kızlarla ülfet etmekten hoşlanmama âdetlerini reddetmektir. Onlara muhalefet için kızı taşıdı hatta onları reddetmekte mübâlağa için namazda da taşıdı. Fiille beyan sözden daha kavîdir." der.
3. Rivâyet çocukları mescide sokmanın caiz olduğunu da gösterir.
4. Küçük çocuklara değmek (Şâfiîler açısından) abdesti bozmaz.
5. Temiz olan insanı -ve hatta hayvanı- taşımak namaza mâni değildir.
6. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'in tevazu haline çocuklara şefkatine örnek mevcuttur.
(Prof. Dr. İbrahim Canan Kütüb-i Sitte)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi