Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Kıraat sırasında okunan ayetlere yanlışlıkla bir kelime ilâve etmek yahut okunan ayetlerden bir kelime veya bir harf eksiltmek yahut bir kelime veya harfi öne almak yahut sonraya bırakmak yahut başka bir kelime vaya harfe çevirerek okumakla mana bozulmuyorsa namaz da bozulmaz. Fakat ilave edilen kelime Kur’an’da bulunmakla birlikte manayı küfrü gerektirecek şekilde değiştirirse namazı bozar.
Ekber yerine “ekbâr” veya Allah yerine “Âllah” şeklinde uzatarak okumak mânâyı bozacağı için bununla namaza başlanmış olmaz. Allahu Ekber lafzında dikkat edilecek husus "A" harfiinin uzatılarak "AAA" şeklinde okunursa namaz bozulur. Bunun sebebi de; "Allahu ekber" sözü "Allah en büyüktür" anlamına geldiği halde bu söz "Aaallahu ekber" şeklinde okunduğu takdirde anlam "Allah gerçekten büyük müdür?" şekline dönüşmektedir. B harfinin uzatılması da anlamı bozduğu için namazı bozar. Çünkü ekbãr diye uzatıldığında büyük lafzı yerine "davul" manasına gelecek bir anlam ortaya çıkar.
Bir elifin ziyadesiyle B harfini uzatmak “Allahu Ekbeeer / Ekbaaar” demek ifitah tekbirinin yerine gelmesine engeldir. Namaz içerisinde böyle bir okuyuş -sahih olan görüşe göre- namazın bozulmasına sebeptir. Bu görüş esastır. Muhammed İbni Mukatil’e göre eğer kişi med ile medsizliği (bir harfi çekme ile çekmeme) arasındaki farkı anlamıyorsa bir şey olmaz.(bk. Ö Nasuhî Bilmen Büyük İslam İlmihali İftitah tekbiri konusu s.125)
İbn Abidîn el-Cezerî gibi alimlerin de bildirdiğine göre Hanefî mezhebinde iftitah tekbirinin sıhhat şartlarından biri de “Ekber” lafzındaki “B” harfini uzatmamaktır. Eğer birisi “Ekbaar” veya “İkbaar” dese tekbiri yerine gelmiş olmaz namaz içinde söylese namazı bozulur. (bk. Reddu’l-Muhtar 1/453; el-Cezarî el-Fıkhu ala’l-meazhibi’l-arbaa 1/223)
Malikî mezhebi dışındaki üç mezhebe göre “B” harfini uzatarak “Ekbaar” diyenin namazı sahih olmaz. (bk. el-Cezarî a.g.e 1/225)
Buna göre bu işin tek çaresi namaz kıldığımız zaman imam olacağı belli olan kimselere gizlice bu telaffuzun doğru olmadığını hatırlatmak ve verdiğimiz kaynaklarda bununla namazın bozulacağını seslendirmektir. Şayet böyle bir telaffuz olduysa arkasında namaza durmamak gerekir. Çünkü namazı sahih olmayan birinin arkasında namaza durmak da doğru değildir.
“Ekbaar” kelimesi “KBR” kelimesinin çoğulu olup “Davul”"hayız / aybaşı" veya "şeytan" manasına gelir. (bk. İbn Abıdîn a.g.y)
Bazılarına göre “Ekbaar” davul “İkbaar” ise hayız manasına gelir. (el-Cezerî a.g.y)
Bunun iftitah tekbirinde olmasıyla diğer tekbirlerde olması arasında bir fark yoktur. Bu itibarla bütün tekbirleri usulüne uygun bir şekilde almak gerekir.
Allah Teâlâ noksanlarıyla beraber bütün ibadetlerimizi kabul etsin...
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi