Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Peygamber Efendimiz (asv)'in seferi iken nafile namaz kıldığı rivayet edilmiş midir?
Değerli kardeşimiz
Nevevî'nin söylediğine göre (Neylü'l-Evtâr III 219 vd.) fakihler seferde mutlak nafile namazlarının müstehap olduğunda ittifak etmişlerdir. Ancak vakit namazlarına bağlı olan nafile namazların müstehap olduğu konusunda farklı düşünmüşlerdir. İbni Ömer ve başkaları bunları terk etmişlerdir. Şafiî ve talebeleri ile cumhur sünnet namazları müstehap kabul etmişlerdir.
Cumhurun dayandığı birinci delil namaz vakitlerinde namazlara bağlı olan sünnetlerin mutlak manada mendup olduğu ile ilgili umumî hadislerdir.
Bununla beraber Hz. Peygamber (a.s.m) Mekke'nin fethedildiği gün kuşluk namazını kılmıştır sabah namazının iki rekâtını da uyuyakaldıkları ve üzerlerine güneş doğduğu zaman kılmıştır.
Sünen sahiplerinin zikrettikleri daha başka hadisler de vardır. Fakihler mutlak nafilelere kıyas ederek seferde sünnet namazların kılınmasının müstehap olduğuna görüşüne varmışlardır.
Hanefiler şöyle demişlerdir: Eğer seferî emniyet içinde bir yerde konaklayıp yerleşmişse namaz vakitlerine bağlı bulunan sünnetleri de kılar. Fakat eğer korku ve kaçma durumunda ise yani işi acele ve yolculuğuna devam etmek zorunda ise sünnetleri kılmaz. Muhtar olan görüş de budur. (ed-Dürrü'l-Muhtâr I 742; bk. İslam Fıkhı Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe Zuhayli)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi