Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Namazda teşehhüde oturmak nasıl olur; teşehhüde otururken hangi dualar okunur?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

Namaz kılarken ikinci ve dördüncü rekattan sonra oturmaya ka`de denir. Üç rekatlı olan akşam ve vitir namazlarında ise ikinci ve üçüncü rekatlardan sonra oturulur.

İkinci rekattan sonraki oturuşa ka`de-i ûlâ (ilk oturuş) üçüncü veya dördüncü rekattan sonraki oturuşa da ka`de-i âhire (son oturuş) denir.
 
İlk oturuş vâcib son oturuş ise farzdır. İki rek`atlı namazlarda ise ikinci rekatın sonundaki oturma son oturuştur. Bunlarda ilk oturuş yoktur.

Oturuşun farz olan miktarı teşehhüd miktarı oturmaktır. Teşehhüd miktarından kasıd ise namazın sonunda Tehıyyâtı okuyacak kadarki müddettir.

Tehıyyât
Mirac Gecesi'nde Cenâb-ı Hak ile sevgili Habîbi son Peygamberi Hz. Muhammed (asm) arasında geçen konuşmayı ifade eden; senâ duâ selâm ve şehâdet mânalarını içine alan bir cümledir. Sözleri ve kısaca meâli şudur:

  اَلتَّحِيَّاتُ للّهِ وَالصَّلَوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَ اَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَكَاتُهُ اَلسَّلاَمُ عَلَيْنَا وَعَلى عِبَادِ اللّهِ الصَّالِحين اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاّ اللّهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ  

" Ettahıyyâtü lillâhi ve`s-salâvâtü ve`t-tayyibât. Esselâmü aleyke eyyühe`n-nebiyyü ve rahmetullahi ve berekâtüh. Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi`s-sâlihıyn. Eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh."
 
"Mal beden lisan ile olan bütün ibâdetler Allah`a mahsustur. Ey Nebî! Allah`ın rahmet ve bereketi üzerine olsun. Allah`ın selâmı üzerimize ve sâlih kulların üzerine olsun. Şehâdet ederim ki Allah`dan başka ilâh yoktur. Ve yine şehâdet ederim ki Muhammed (asm) Allah`ın kulu ve Resûlüdür."

Tahiyyattan sonra Salli ve Barik duaları okunur. Ardından Rabbena duları okunur. Bu duaları okumak ise sünnettir.

صَلَّيْتَ عَلى اِبْرَاهيمَ وَعَلى الِ اِبْرَاهِيمَ اِنَّكَ حَميدٌ مَجيدٌ 
Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahiyme ve alâ âli İbrâhiym. İnneke hamidün mecid.

  اَللّهُمَّ بَارِكْ عَلى مُهَمَّدٍ وَعَلى الِ مُحَمَّد كَمَا بَارَكْتَ عَلى اِبْرَاهيمَ وَعَلى الِ اِبْرَاهِيمَ اِنَّكَ حَميدٌ مَجيدٌ 
Allahümme bârik alâ Muhammedi ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârekte alâ brâhime ve alâ âli İbrâhîm inneke hamîdün mecîd.

Namazların sonunda mu`tâd olan;

 رَبَّنَا اتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلاخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ 
Rabbenâ âtinâ fi`d-dünyâ haseneten ve fi`l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe`n-nâr.

  رَبَّنَا اغْفِرْلى وَلِوَالِدَىَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

Rabbenağfirlî ve li-vâlideyye ve li`l-mü`minîne yevme yekûmü`l-hısâb ayetlerinin okunmasıdır.

İlk veya son oturuşlarda sol ayak yan yatırılıp üstüne oturulur. Sağ ayak ise parmakları üzerine dikilerek parmaklar kıbleye doğru yöneltilir. Ellerin parmakları tabiî şekilde uyluklar üzerine konur. Dizler tutulmaz. Vücud dik tutularak kucağa doğru bakılır. Kadınlar ise her iki ayağını da sağa doğru yatırarak otururlar.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi