Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Peygamberimiz gece teheccüt namazını kılamadığında gündüz on iki rekat olarak kaza eder miydi?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

"Resûlullah (asm) ağrı veya başka sebeple geceleyin gece namazını kılamazsa (onun yerine) gündüz on iki rekat namaz kılardı."(Müslim Müsâfirîn 140)

Ömer b. Hattâb (r.a.) demiştir ki: Resûlullah'ı (s.a.v.) şöyle buyururken işittim:

"Bir kimse hizbini veya onun bir kısmını okumadan uyur kalır da sonra onu sabah namazı ile öğle namazı arasında okursa kendisine o hizbi gece okumuş gibi (sevap) yazılır."(Müslim Musâfirîn 142; Tirmizî cuma 56; Nesâî Kıyâmu'1-leyl 65; İbn Mâce İkâme 177; Dârimî Salât 167; Muvatta Kur'ân 3.)

Buna göre:

1. Her gece bir nafile namaza veya zikre veya Kur'an tilavetine aralıksız devam etmenin sevabı çok büyüktür.

2. Her gece devamlı olarak okunan hizibler ve yapılan nafile ibadetler uyku gibi meşru mazeretler sebebiyle yapılamadığı zaman ertesi günün sabah namazı ile öğle vakti arasında kaza edilmesi müstehabtır. Ancak bu mesele mezhep imamları arasında ihtilaflıdır:

a.Ebû Hanife ve Ebû Yusuf (r.a.) bu hadise dayanarak geceleyin nafile olarak kıldığı bir namazı veya revâtip sünnetlerden birini kaçıran kimsenin onu ertesi gün kerahet saatlerinin dışında sabah namazı ile öğle namazı arasında kaza etmesinin müstehab olduğunu söylemişlerdir.

b.Şafiî ulemâsına Hanefilerden İmam Muhammed'e ve İmam Ahmed'den gelen bir rivayete göre de gündüzün kerahet vakitlerinin dışında istenilen bir saatte edâ etmek müstehabtır. Delilleri ise başta mealini verdiğimiz hadistir.

c.Mâliki ulemasına göre ise uykunun galebe çalması gibi meşru mazeretler sebebiyle her gece yapmakta olduğu nafile ibâdeti veya devam ettiği virdi yapamayan bir kimse bunu sabah namazından önce hatırlayacak olursa kaza eder; yoksa bir daha kaza edemez. (Menhel VII 238; bk. Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi Şamil Yayınları: 5/123-124.)

Konuyla ilgili başka bir rivayet de aynı konuya ışık tutmaktadır:

Resûlullah (asm) hiçbir zaman geceyi sabaha kadar tamamen namaz kılarak geçirmedi Kur'ân okuyarak da geçirmedi. Ramazan'ın dışında hiçbir ayı da tamamen oruçlu olarak geçirmedi.(Nafile) bir namaz kıldı mı ona devam ederdi. Uykulu gözleri kendisine galebe edecek olursa (o namazı) gündüzün on iki rekat olarak kılardı. (Müslim Müsâfirîn 139; Nesaî Kıyâmu'l-Ieyl 2 18)

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi