Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İkindi ezanı okunduktan sonraki 20 dakika içinde öğlen namazı kılınabilir diye duymuştum doğru mu?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

ÖĞLE NAMAZININ VAKTİ:

Kur'an-ı Kerim'de

"Namaz müminler üzerine belirli vakitlerde farz kılınmıştır." (Nisâ 4/103)

buyurulur. Öğle namazının başlangıcının güneşin batıya dönmesi (zevâfi) olduğunda görüş birliği vardır:

"Güneşin batıya kaymasından gecenin karanlığına kadar geçen zaman içinde namazları kıl." (İsrâ 17/78).

Ebû Yusuf Muhammed Şâfiî Mâlik ve Ahmed b. Hanbel'e göre öğle namazı vaktinin sonu cisimlerin gölgesinin bir misline kadar uzadığı andır. Dayandıkları delil Cebrâil aleyhisselâm'ın Hz. Peygamber (asm)'e imamlık yaparak namaz vakitlerini göstermesidir. Çünkü Cebrâil (a.s) birinci defasında öğle namazını güneşin zevâlinden hemen sonra kıldırmış; ikinci defasında ise cisimlerin gölgesi bir misli olunca kıldırmıştır. Bununla öğle namazı vaktinin başlangıç ve son sınırlarını belirlemek istemiştir (Tirmizî Mevâkît l; Ahmed b. Hanbel I 383 III /330; Ebû Dâvud Salât III; Nesâî Mevâkît VI X XV).

Ebû Hanîfe'ye göre ise öğle namazı vaktinin sonu cisimlerin gölgesinin iki katına çıkmasıdır. Delil şu hadistir:

"Öğle namazını serin zamana geciktiriniz. Şüphesiz sıcaklığın şiddeti cehennemin kaynamasındandır." (Buhârî Mevâkît 9 10; Bed'ül-Halk 10; Ebû Dâvud Salât IV; Tirmizî Salât V; Nesâî Mevâkît V).

Hz. Peygamber (asm)'in yaşadığı bölgede sıcağın en şiddetli zamanı cisimlerin gölgesi bir katına ulaştığı zamandır. Diğer yandan Cebrâil (a.s) ikindi namazını cisimlerin gölgesi iki katına ulaşınca kıldırmıştır. (Tirmizî Mevâkît 1; Ahmed b. Hanbel III / 330).

Güneş gök yüzünde en yüksek noktaya ulaşınca dikili cisimlerin gölgesi artık durur. Kısa bir süre için sabit olan bu gölgeye "fey'-i zeval" denir. Güneş batıya dönünce bu sabit gölge "hariç" dikili cisimlerin gölgesinin bir katına ulaştığı zamana "asr-ı evvel" iki katına ulaştığı zamana ise "asr-ı sani" denir. Çoğunluk İslam hukukçularına göre öğlenin vakti "asr-ı evvel"e kadardır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Öğle namazı vakti...

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi