Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Sahurda ezan okunmadan önce ağzı 3 kere çalkalamak diye bir sünnet var mı?
- Biz sahura kalktığımızda yemek yedikten sonra ağzımızı 3 kez çalkalıyorduk. Dün aklıma takıldı araştırayım dedim fakat sahurdan önce ağzı 3 kere çalkalamakla ilgili bir bilgiye rastlamadım.
- Bu yüzden acaba yaptığımız şey bidat mı diye düşünmeye başladım. Sünnette böyle bir uygulama var mı?
Değerli kardeşimiz
Sahurda ağzı üç defa yıkamakla ilgili bir hadis-i şerfi bulamadık.
Ancak Hz. Peygamber (asm) Efendimiz "Yemeğin bereketi yemekten önce elleri yemekten sonra da elleri ve ağzı yıkamaktır." demiştir.(1)
Süveyd bin Nûman (r.a) da Peygaberimizin (asm) akşam yemeğinden sonra ağzını çalkaladığını sonra da sahabilerin ağızlarını çalkaladığını arkasından da namaz kıldıklarını bildirmiştir.(2)
Adullah b. Abbas (r.a)’dan rivayet edildiğine göre Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (asm) süt içtikten sonra mübarek ağızlarını çalkaladılar ve “Bu yağlıdır.” buyurdular.(3)
İslamiyet temizlik dinidir. Temizlik imanın yarısıdır. (bk. Müslim Tahare 1) Müslüman günde birkaç kez abdest alan elini yüzünü yıkayan guslünü asla ihmal etmeyen ve güzel kokan insandır.
Temizliğin önemli bir kısmı da ağız ve diş temizliğidir. Hz. Peygamber Efendimizin (asm) ağız ve diş temizliğine önem verdiği misvak/diş fırçası kullandığı ve şöyle buyurduğu aktarılmıştır:
“Misvak ağzı temizler ve Allah’ın hoşnutluğunu / rızasını kazandırır.”(4)
Hatta Resûlullah (asm) ağız ve diş temizliğine o kadar önem vermiştir ki neredeyse her namazda ağzın temizlenmesi emri vermeyi arzulamıştır. Fakat insanların bunu yapamamasından endişe ederek bu arzusunu bastırmıştır.(5)
Rasûlullah (asm)’ın eve girerken(6) ve gecede(7) dişlerini misvakladığı nakledilmiştir. Hatta Efendimiz (asm) misvakı teşvikte aşırı hassaiyet gösterdiğini de ifade etmiştir.(8)
Aşikârdır ki diş ve ağız temizliğinin en temel bir sebebi yemektir. Dolayısıyla konuyla alakalı rivayetlerden Rasûlullah (asm) Efendimizin gün boyu ağzını ve dişlerini temizlemeye özen gösterdiği ve bunun önemli bir kısmının da yemek sonrasında olduğunu ifade edebiliriz.
Şu hâlde sahurdan sonra ağzı yıkamanın da böyle olduğu söylenebilir.
Kaynaklar:
1) Tirmizî Etime 39; Ahmed b. Hanbel 1/441.
2) Buhârî Vudu 51.
3) Buhârî Vudu 52.
4) Mamer b. Râşid Câmi‘ X 430; Ahmed b. Hanbel Müsned I 186.
5) Malik b. Enes Muvatta I 66; Ebu Yusuf Asar s. 28; Abdurrezzâk b. Hemmâm Musannef I 555; İbn Ebî Şeybe Musannef I 155.
6) Müslim Sahîh I 220; Nesâî Sünen I 13.
7) Humeydî Müsned I 408; İbn Ebî Şeybe Musannef I 155.
8) Ahmed b. Hanbel Müsned XXI 217 (Şuayb el-Arnavût sahih hükmü vermiştir); Nesâî Sünen I 11; Ebû Ya‘lâ Müsned VII 186.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi