Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Oruç tutan namaz kılmak zorunda mı?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Namaz kılmayan Müslümanın orucunun bir değeri olur mu? Geçerli olur mu?
- İslam'da en önemli farz namaz ve 5 vakit namaz kılmayan yani Cuma'dan cumaya namaz kılan Müslümanların Allah katında oruçlarının bir anlamı olur mu? Ahirette bir anlamı olur mu?
- Bazı hocalar "Namaz kılmayan kişilerin oruçları geçersizdir." gibi söylemlerde bulunuyor.

Değerli kardeşimiz

Elbette oruç tutan da oruç tutmayan da namaz kılmak zorundadır.

Ancak namaz kılmayan bir Müslümanın tuttuğu oruç geçerlidir. Böyle durumlarda namaz kılmayan kardeşimize namazın önemini anlatmak ve namazı da kılması gerektiğini ifade etmek gerekir. Yoksa namaz kılmadığı için orucunun da geçersiz olduğunu söylemek hem ehlisünnete aykırıdır hem de tebliğ metoduna uymaz.

Namaz her Müslümana farzdır kılmadığı her vakit için büyük günah işlemiş olur hemen tövbe etmeli ve kılmadığı her namazı mutlaka kaza etmelidir.

Aynı durum oruç için de geçerlidir. Oruç da her Müslümana farzdır tutmadığı her vakit için büyük günah işlemiş olur hemen tövbe etmeli ve tutmadığı her namazı mutlaka kaza etmelidir.

Namaz kılmayan bir kardeşimiz büyük günah işlemekle beraber tuttuğu oruçlar ve diğer ibadetleri geçerlidir. Ama bu durum onu namaz borcundan kurtarmaz onu da kılmalı eğer kılmadıysa mutlaka kaza etmelidir.

Özetle namaz kılmak da oruç tutmak da farzdır birini yapmıyor diye diğeri geçersiz olmaz; yaptığının sevabını ve mükâfatını alır yapmadığının da günahını ve cezasını alır.

“Namaz kılmayanın hiçbir ameli kabul edilmez.” Veya "Namaz kılmayanın ibadetleri kabul olmaz." anlamında rivayetleri "Namaz kılmayanların diğer ibadetleri kâmil anlamda olmaz" şeklinde anlamak gerekir. Nitekim 

"Allah'a yemin olsun ki hiçbir kul kendi nefsi için istediği güzelliği kardeşi için de istemedikçe tam iman etmiş olmaz." (Buhari İman 7; Müslim İman 71-72)

anlamındaki hadiste geçen "imanı etmiş olmaz" ifadesi "kâmil imana sahip olmaz" anlamındadır. Yoksa "imansız olur" anlamında değildir.

Demek ki  namazı terk eden bir kimsenin diğer diğer ibadetleri geçerlidir ancak kâmil anlamda yerine gelmiş olmaz. Çünkü namaz dinin direğidir bu kadar önemli bir ibadetin terk edilmesi elbette diğer ibadetlerin sevaplarına tesir edecektir.

Namazla ilgili bir ayet meali şöyledir:

“Öyle yiğtitler vardır ki onları ne bir ticaret ne bir alışveriş Allah’ı anmaktan namazı dosdoğru kılmaktan ve zekat vermekten alıkoyabilir. Onlar dehşetinden kalplerin ve gözlerin ters döneceği günden korkarlar.”(Nur 24/37)

İlave bilgi için tıklayınız:

Namaz kılmayanın amelleri yazılmaz mı?

Namaz kılmayanın orucu geçerli midir?

Namaz kılmayan kimse yaptığı iyiliklerden sevap alır mı?

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi