Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kadir gecesinin ramazan ayının yarısından sonra olacağını bildiren hadis var mı?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Kadir Gecesinin ramazan ayının son yarısında aranmasıyla ilgili hadis olduğu söyleniyor. Ancak böyle bir hadis hiç duymadık.
- Acaba “Nısf-ı ahir” ile ilgili hadis var mı varsa kaynağını ve orijinal metnini verir misiniz?

Değerli kardeşimiz

Kadir Gecesini ramazanın son yarısında aranmasını tavsiye eden hadis rivayeti şöyledir:

روى الطحاوي من طريق عطية بن عبد الله بن أنيس عن أبيه أنه  سأل النبي - صلى الله عليه وسلم - عن ليلة القدر فقال: تحرها في النصف الأخير

Bilal’in babasından yaptığı rivayete göre babası Hz. Abdullah b. Üneys Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselama Kadir Gecesinin ramazan ayının hangi gecesi olduğunu sordu. Bunun üzerine Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurdu:

“Kadir Gecesini ramazan ayının nısf-ı âhirinde (son yarısında) arayın.”(Tahavi Şerhu maani’l-asar 3/88 h.no: 4629)

Ayrıca Kadir Gecesinin daha çok ramazanın son on gününde veya yedi günündeki tekli gecelerde aranması gerektiğine dair hadisler de vardır. (Buhari Fazlü leyleti’l-Kadr 2-3; Müslim Sıyam 205-220)

Diğer taraftan bu konuda sahabeden gelen rivayetlerde en çok ramazanın 27. gecesinin öne çıktığı görülmektedir. (Müslim Salatü’l-müsâfirîn 179-180 Sıyam 220-221; Ebû Davûd Şehru Ramazan 2 6; Tirmizî Savm 72)

Bununla beraber bazı nakillerde Hz. Peygamberin (asm) Kadir Gecesinin vaktini haber vermeye teşebbüs ettiği ancak o sırada bir konuda anlaşmazlığa düşen iki sahabinin Peygamberimize başvurması üzerine buna fırsat bulamadığı daha sonra da konunun zihninden silindiği bildirilir. (Buhari Fazlü leyleti’l-Kadr 4; Müslim Sıyam 217; Darimi Savm 56)

Bütün bunları dikkate aldığımızda Kadir Gecesi ramazan ayının bütün gecelerinde en azından son yarısında bu da olmuyorsa son on gününde son on günün de tek gecelerinde özellikle de 27. gecesinde aramaya gayret göstermek gerekir.

Kadir Gecesinin kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerinde duran alimler bu durumun ramazan ayının her gecesinin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Zira Kadir Gecesinin bildirilmesi halinde Müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi.

Halbuki kısmi de olsa belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir Gecesi ümidiyle bütün ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. Ayrıca Kadir Gecesinin bildirilmemesi yoluyla Müslümanların bilerek ona saygısızlık göstermeleri veya tazimde aşırıya kaçmaları önlendiği şekilde açıklamalar da bulunmaktadır. (bk. Zemahşerî Fahreddin er-Razi kadir suresi tefsiri)

Özetle ramazan ayının her gecesini Kadir bilerek değerlendirmeye çalışmak en güzelidir.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi