Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
- Muharrem ayının 9 ve 10`uncu veya 10 ve 11`inci günleri oruç tutmak sünnettir. Bu oruca Aşûra Orucu denir.
Hadîs-i şerîfte "Aşûra orucunun geçmiş yılın günahlarına kefâret olacağı" (bk. Tirmizî Savm 47)) belirtilmiştir. Bu oruç aşûra günü olan Muharrem`in 10`uncu gününe öncesinden veya sonrasından bir gün ilâve ile birlikte tutulmalıdır. Çünkü sadece Muharrem`in onuncu günü oruç tutmak mekruhtur.
- Her kamerî ayın 13 14 ve 15`inci günü tutulan oruçlar menduptur. Bu günlere eyyâm-ı bîz denir. (bk. Tirmizî Savm 44; Ebû Dâvûd 68)
- Her haftanın perşembe ve pazartesi günleri oruç tutmak sünnettir. (Tirmizi Savm 44; Nesai sıyam 36 70; İbn Mace Sıyam 42)
Ramazan`ı tâkib eden Şevval ayında altı gün oruç tutmak da menduptur.
Resûl-i Ekrem`e (asm) pazartesi günü oruç tutmak hakkında sorulunca şöyle buyurmuştur:
"Bu benim doğduğum Peygamber olarak gönderildiğim ve bana Kur`an indirilen gündür." (Müslim Sıyam 197)
Şevval ayında tutulan altı gün orucu hakkında ise demiştir:
"Kim Ramazan orucunu tutar da sonra ona Şevval`den altı gün katarsa bütün seneyi (sevabca) oruçlu geçirmiş gibi olur." (Müslim Sıyâm: 204; Tirmizî Savm: 53; Ebu Dâvud Savm: 58)
- Hz. Dâvut (as)'ın yaptığı gibi bir gün oruç tutup bir gün iftar etmek de menduptur. Bu tarz tutulan oruca "Savm-ı Dâvud" denir.
Resûlüllah Efendimiz (asm):
"Allah indinde en makbûl oruç kardeşim Dâvud`un orucudur. Bir gün yer bir gün tutardı." (Gazali İhya 1/673)
buyurarak ümmetini bu şekilde oruç tutmaya teşvik etmiştir.
- Şaban ayı oruç tutmak bakımından en sevaplı ve faziletli aylardan biridir. Resûlüllah Efendimiz (asm) hiçbir ayda Şaban ayındaki kadar çok oruç tutmamıştır. Sebebi kendisine sorulunca şöyle izah etmişlerdir:
"Bu ay Receb ile Ramazan ayı arasında insanların kendisinden gafil oldukları bir aydır. Halbuki o içerisinde amellerin Rabbü`l-Âlemîn`e arz olunduğu bir aydır. Binaenaleyh ben amelimin oruçlu olduğum halde Allah`a arz olunmasını dilerim." (Nesâî Sıyâm 70; İbn Ebû Şeybe el-Musannef nr. 9858)
Yukarıda sayılan vakitler dışında kerahet olmayan günlerde oruç tutmak ise nâfiledir. Nafilenin mânası farz ve vâcibden ayrı olarak hiçbir dinî mükellefiyet olmaksızın sırf fazilet ve sevab için yapılan ibâdet demektir.
Konuyla ilgili bilgi almak için linkleri tıklayınız:
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi