Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

20 miskalden az altına zekat tahakkuk eder mi?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Atâ b. Ebû Rebâh Tâvûs b. Keysân ve İbn Şihâb ez-Zührî’nin gibi alimlere göre yukarıdaki durumda altının kıymetinden hareketle zekat gerekir demişlerdir.
- ​Zekatın nisabında gümüş için (200 dirhem) hadis vardır. (Buhârî “Zekat” 32) fakat altının ölçüsü için sahih hadis var mıdır?
 - Müçtehitler altının nisabını gümüşten kıyasla mı bulmuşlardır?

Değerli kardeşimiz

20 miskalden yani yaklaşık 80 gramdan az olan altına zekat farz olmaz.

Altının nisap miktarları hadis-i şeriflerle sabittir:

Hz. Ali’nin naklettiği bir hadiste Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:

“Altında yirmi dinara kadar bir şey yoktur. Senin yirmi dinarın bulunduğu ve üzerinden bir yıl geçtiği zaman ondan yarım dinar zekat vermen gerekir.”(Ebu Davud Zekat 5)

Hz. Ömer’in rivayet ettiği başka bir hadiste ise Allah Elçisi (asm): “Yirmi miskalden az altında zekat yoktur.” buyurmuştur. (Darekutnî Sünen 2/93)

Abdullah İbn Ömer ve Hz. Aişe’den de şöyle dedikleri rivayet edilmiştir:

“Hz. Peygamber her yirmi dinarda yarım dinar ve kırk dinarda da bir dinar zekat alıyordu.” (Darekutnî Sünen 2/92)

Ayrıca Resul-i Ekrem’in (asm) hayatının sonlarına doğru hazırlattığı Hz. Ebu Bekir Ömer ve Emevî Halifesi Ömer b. Abdülazîz tarafından uygulamaya konulan zekat nisab ve nisbetleri hakkındaki ayrıntılı yazılı talimatta(Müsned 2/183-184) “Altın 20 dinara ulaşmadıkça onda hiçbir mükellefiyet yoktur 20 dinar olunca bunun yarım dinarı -zekat olarak- verilir.” ibaresi bulunduğu gibi kaynaklarda altının nisabının 20 dinar olduğuna dair başka hadisler ve sahabe uygulamaları da mevcuttur. (bk. Ebu Ubeyd Kasım b. Sellam Kitabü’l-Emval s. 557 559-560)

Ancak tabiîn fakihlerinden Hasan-ı Basrî’nin altının nisabını 40 miskal kabul ettiği Atâ b. Ebû Rebâh Tâvûs b. Keysân ve İbn Şihâb ez-Zührî’nin altının zekâtında onun ağırlığına değil kıymetine itibar ettiği yani kıymeti 200 dirhem gümüş değerine eşit olduğunda 20 miskalden az da olsa onda zekat tahakkuk edeceği görüşünü benimsediği nakledilir.

Bu dört müçtehit daha kuvvetli buldukları gümüş nisabı hakkındaki hadisleri esas almış ve altının nisabını gümüşünkine kıyasla tespit etmiş olmalıdır.

Fakat sahabe ve tabiîn devri uygulamalarında altının nisabı daima 20 miskal olarak kabul edilegelmiş ve mezhep imamlarının tamamı da bu hususta ittifak etmiştir.

Özetle 20 miskalden yani yaklaşık 80 gramdan az olan altına zekat farz değildir. Ancak daha az olduğu halde zekat niyetiyle veren kişi elbette bunun mükafatını alır.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi