Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Afrika’da su kuyusu açmak zekat sayılır mı?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Nijer'de su kuyusu açmak için çalışan güvenilir bir dernek vasıtasıyla zekatımı o bölgeye ulaştırsam geçerli olur mu?
- Temlik şartı gerçekleşir mi?
- Zekat bu tarz işlerde kullanılır mı?

Değerli kardeşimiz

Kur’an’da -bilindiği gibi- zekatın sarf edileceği sekiz yer vardır. Ve bunlar içersinde -Cami okul köprü su kuyusu vakıf gibi- manevi hüviyeti bulunan işler ve kurumlar dahil değildir. Dört mezhebin görüşü budur. Bu görüşe göre zekâtın sarf yerlerini belirleyen ayette yer alan “fi sebilillah = Allah yolunda” ifadesi sadece Allah yolunda savaşan (ve de maaşlı olmayan) mücahitler için geçerlidir.

Bu görüş doğrultusunda meseleye baktığımızda verilen zekâtın yalnız zekâta müstahak olan sekiz sınıf insanlara / bizzat şahıslara verilemesi gerekir. Çünkü temlik ancak böyle gerçekleşir.

Dört mezhebin resmi görüşleri dışında kalan bir görüşe göre zekâtın sarf yerlerini belirleyen ayette yer alan “fi sebilillah = Allah yolunda” ifadesi Allah için yapılan bütün hizmet alanları için geçerlidir.

Günümüzdeki bazı âlimler de bu görüşü benimsemekte ve “fi sebilillah = Allah yolunda” ifadesini geniş anlamda yorumlamayı uygun görmektedir. İlgili yerin zarurî ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bu görüş tercih edilebilir.

Bununla beraber ihtiyatlı ve de orta bir yolu takip etmek için bu işi yapan dernek veya vakfın yetkilisi önce o mahalle sakinlerinin vekaletini alır verilen zekâtı onlara vekaleten kabul ettikten sonra söz konusu su kuyularını onlar namına açarsa daha iyi olabilir.

Tabii ki çağdaş âlimlerin -yukarıda arz edildiği üzere- fetvalarına göre de amel edilebilir. Ancak klasik kaynakların takip ettiği takva yolu daha ihtiyatlı olmayı gerektirir.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi