Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kâbe'deki Rüknülyemânî köşesi hakkında bilgi verir misiniz?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı
Kâbe'de tavaf yaparken Rüknülyemânî köşesinin "Bismillah Allahü ekber" diyerek selamlanmasının hikmeti nedir? O köşe neden öpülür ve ondan sonra Hacerü'l-Esved'e giderken "Rabbena atina..." okunur?..

Değerli kardeşimiz

Rüknülyemânî'nin selamlamanın hikmeti Peygamberimiz (asm)'in bu şekilde yapmış olmasıdır. Ayrıca Peygamberimiz (asm) Kâbe'nin kıble olarak durulması emredilmesinden önce hem Kâbe'yi hem de Mescid-i Aksa'yı önüne almak için Rüknülyemânî bölümünde durarak namaz kılardı.

İslâm'ın ilk yıllarında namaz Beyt-i Makdis'e (Kudüs'e) doğru kılınıyordu. Ancak Hicret'ten önce Rasûlullah (asm) Mekke'de namaz kılarken mümkün mertebe Kâbe'yi arkasına almaz; Kâbe kendisiyle Beyt-i Makdis arasında kalacak şekilde Rüknülyemânî ile Rükn-i Hacerülesved arasında namaza dururdu. Böylece hem Kâbe'ye hem de Kudüsteki Mescid-i Aksa'ya yönelmiş oluyordu. Hicretten sonra Medine'de Mescid-i Aksa'ya yöneldiğinde Kâbe'nin arka tarafta kalmasından Rasûlullah (asm) üzüntü duyuyor kıblenin Kâbe'ye çevrilmesini içten arzu ediyordu. Çünkü Kâbe atası Hz. İbrahim (as)'in kıblesiydi.

İlave bilgi için tıklayınız:

RÜKN-İ YEMÂNÎ

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi