Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Nafile namaz kılmak mı yoksa tavaf yapmak mı daha faziletlidir?
Değerli kardeşimiz
- Hac ve Umre için Mekke’ye Peygamber Efendimizin (sav) Kabri Şeriflerini ziyaret için Medine’ye gidenlerin bunu güzel bir fırsat bilerek en ideal şekilde değerlendirmeleri gerekir. Buralarda kılınan namazlar yapılan ibadetler edilen dualar istiğfarlar daha makbul ve daha sevaplıdır. Ancak öncelikle Hacc ve Umrenin gereklerini hakkıyla yerine getirirler ondan sonra diğer ibadetlere ağırlık verirler.
- Mekke’ye gidenler beş vakit namazlarını Harem-i Şerifte kılmaya çalışmalıdır. Çünkü Peygamber Efendimiz (sav) “Mescid-i Haram'da kılınan bir namaz diğerlerinde kılınan yüz bin namazdan daha faziletlidir." buyurmuştur. [Krş .İbn Mâce İkâmetü's-Salât ve's-Sünnetü Fihâ 198; Zebidî Tecrîdu's-Sarîh (terc. Kamil Miras) Ankara 1985 IV 204].
Ayrıca fırsat buldukça bol bol nafile tavaf yapmaya özen göstermelidirler. Uzaktan gelenlerin nafile namaz kılmak yerine nafile tavaf yapmaları daha uygundur. Bu nedenle alimlerin çoğuna göre Beytullah’ı tavaf etmek nafile namaz kılmaktan daha hayırlıdır. Ancak her zaman tavaf etmek zor olabilir. Bu açıdan günü -uygun bir şekilde- belli ibadetlere ayırmak faydalı olur. Bunların başında varsa kaza namazları kılmak yoksa nafile namaz kılmak Kur’an okumak gelir. Okuma imkânı varsa Allah’ın bin bir isim ve sıfatlarıyla yapılan nebevî münacatı ihtiva eden Cevşen duasını okumak ayrıca dua zikir tesbihat yapmak; istiğfar ve tövbe etmek de büyük sevap kazındırır. Hatta Kâbe’ye bakmak da ibadettir.
- Mescid-i Nebevî’de ise kazaya kalmış namazları kılmak Kur’an okumak Cevşen duasını okumak bol bol salavat getirmek uygun bir ibadet olur. Her yerde bol bol tövbe ve istiğfar etmeyi asla unutmamak gerekir.
"Evimle minberimin arası cennet bahçelerinden bir bahçedir ve minberim de cennet bahçelerinin üzerindedir."(Ahmed b. Hanbel II 36 450 534; V 41);
“Evimle minberimin arası cennet bahçelerinden bir bahçedir ve minberim havzımın üzerindedir."(Ahmed b. Hanbel II 236);
"Minberimin ayakları cennet üzerindedir." (Ahmed b. Hanbel VI 289 292 318; Nesaî Mesâcid 8)
gibi hadisler Mescid-i Nebevî'nin Resulullah'ın minberi de dahil olmak üzere minberi ile evi arasında kalan bölümün Cennet bahçelerinden birisi hükmünde olduğunu bildirmektedir. Buna göre burada bilinçli bir şekilde bulunan namaz kılan veya başka bir ibadetde bulunan yaptığı şeyleri Cennet bahçelerinden birinde yapmış gibidir.
Mescid-i Nebî'de kılınan namaz diğer mescitlerde kılınan namazlardan çok daha faziletlidir. Resulullah (s.a.s)'ın şöyle söylediği rivayet edilmektedir:
Mescidimde namaz Mescid-i Haram hariç diğer mescitlerde kılınan bin rekât namazdan daha hayırlıdır."(Ahmed b. Hanbel I 184);
Başka bir rivayette "daha faziletlidir"(Hanbel I 16; Nesai Mescid 4)
Bunun içindir ki hac farizasını ifa etmek için bu topraklara yönelen insanlar bir müddet Medine'de kalarak Mescid-i Nebî'de ibadet etmenin güzelliklerinden faydalanmaya çalışırlar.
Namazın dışında diğer hayırlı ameller için de Mescid-i Nebevî üstün bir mahaldir. Orada yapılan her ibadet kat kat fazlasıyla mükafatlandırılır. Bunun böyle olduğunu vurgulamak için Resulullah (s.a.s) bir hadisinde Allah yolunda cihat ile kıyas yaparak şöyle buyurmaktadır:
"Mescidime bir hayrı öğrenmek veya öğretmek için gelen Allah yolunda cihat eden kimse gibidir. .."(Ahmed b. Hanbel II 418).
- Başkasının adına niyet ederek hatim yapılabilir. Veya hem kendinizi hem de arzu ettiğiniz kişileri birlikte niyet ederek de hatim yapabilirsiniz. Bu konuda cömert davranmak gerekir. Çünkü Allah Kerimdir / cömerttir; -söz gelişi- okunan bir Ya Sin’nin sevabı bir milyon kişinin ruhlarına bağışlansa bölünmeden her kişinin ruhuna tam bir Ya Sin sevabı gider. Güneşin karşısında duranların ondan tam istifade etmeleri gibi.. Allah’ın sonsuz rahmeti de kulları için böyle tecelli eder.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi