Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Neden Kuran'ı tek esas kaynak kabul etmiyoruz?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- İslam'ın esas kaynağı olan Kur'an'a günümüzde eski önemi gösterilmiyor ve sahih olup olmadığı meçhul hadisler icma ve reye daha fazla itibar ediliyor...

Değerli kardeşimiz

Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyuruyor:

"Bana Kur'ân-ı Kerim ve onun bir misli (hüccet olmada eş değer bir benzeri) daha verilmiştir. Karnı tok vaziyette koltuğunda oturarak 'Sadece şu Kur'ân'a sarılınız; içinde helal olarak gördüğünüz şeyleri helal sayın haram olarak gördüğünüzü de haram kabul edin.' diyecek bazı kimselerin gelmesi yakınlaşmıştır. Şüphesiz Allah Resûlünün haram kıldığı şey Allah'ın haram kılması demektir."(Musned 4/130-133 Tirmizi İlm 2660 nolu hadis.)

Aynı muhtevaya sahip bir başka hadis de Mikdâm b. Ma'dîkerib (radıyallahu anh) tarafından rivayet edilmiştir. [Ebu Dâvud Sünne 6 (4604); Tirmizî İlm 60 (2666); İbnu Mace Mukaddime 2 (12).]

"Onlar ki ellerindeki Tevrat ve İncil'de yazılı bulunan o elçiye o ümmi peygambere uyarlar. O ki kendilerine iyiliği emreder onları kötülükten men eder; onlara temiz ve hoş şeyleri helal pis ve çirkin şeyleri haram kılar?." (A'raf 7/157)

"Kendilerine kitap verilenlerden Allah'a ve ahiret gününe iman etmeyen Allah'ın ve Resulünün haram kıldığını haram saymayan ve hak dini din edinmeyenlerle ezilip büzülüp kendi elleriyle cizye verinceye kadar savaşın." (Tevbe 9/29)

Bu ayetlerde Peygamberimiz'in (asm) haram kılma yetkisi açıkça görülmektedir.

İkinci ayette "Allah'ın haram kıldığı..." denildikten sonra Resülünün haram kıldığı da ayrıca belirtilmiştir. Bu nedenle her ikisini de sadece Allah'ın haram kıldığı ayetler olarak sınırlamak yanlış olur. Allah'ın haram kılması ayetlerle olduğuna göre Resülünün haram kılması bundan ayrı olmalıdır. Ancak Resülünün haram kılması da Allah'ın izni iledir.

Bu ayetlere göre Peygamber Efendimize (asm) uymayı emreden Allah'tır.

İlave bilgi için tıklaynız:

Kur'an-ı Kerim'in yeterliliği ve sünnet olmadan din olur mu?

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi