Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kadınlarla bir arada Peygamberimiz mi yoksa sahabe mi yemek yemişler?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Haremlik selamlık üzerine yazınızı okudum. Yazının sonunda şöyle yazıyor:
"Hz. Ebû Üseyd düğününde Peygamberimizi (asm) ve bazı sahabîleri davet etti. Misafirlere hizmeti hanımı (gelin) yapıyordu. Geceden bir taş kabın içine hurma ıslatmıştı. Peygamberimiz (asm) yemeği bitirince hurmaları ezdi sulandırdı şerbet yapıp misafirlere ikram etti.''
- Bu hadisi zikreden muhaddisler fitneden emin olmak şartıyla bir kadın kocasının misafirlerine hizmet edebileceği hükmünü çıkarmaktadırlar.
- Delillere baktığımız zaman gerek Kur'an'da Kasas suresinde Hz. Şuayb Peygamber'in kızı üzerinden Hz. Musa'ya belirttiği ifadeler (yani koyunları onlar oradayken otlatmaya gitmeyeceğine dair) gerekse mü'minlerden Allah'ın gözlerini sakınmalarını emreden ayeti kerimeler ve Peygamberimizin zevcelerinin perde ardından konuşmaları gerektiğinden bahsedilerek bunu da bütün mü'minleri kapsadığını (ki meşhur Elmalılı Tefsiri ve daha pek çok tefsirin yanında günümüze kadarki İslami düzeni korumaya ve yaşamaya çalışan dindar insanlar alimler fakihler şeyhler...) anlatan ayetler ve tesettür ayetinden sonra gelen ama birinin yanında Peygamberimizin hanımı annemiz Hz. Aişe'nin orada olamayacağını ve o görmese de sen onu görüyorsun diyerek namahremle bir arada bulunmalarının asla caiz olmayacağına dair deliller ve sahabenin ortaya koyduğu bu örnek hayatın örnek yaşantıları bizlere böyle bir oturma ve yemek yemenin caiz olmadığını göstermez mi?
- Bu verdiğiniz hadisi şerifteki örnek tesettür ayetlerinden önce olmuş olamaz mı ve veya tesettür ayetlerinden sonraysa şayet burada farklı bir incelik (mesela sadece hizmet etmenin caiz olması [ki o da ihtiyaç kadar yani konuşma vs. olmadan] ve bir arada oturma ve yemek yemenin caizliğine bir delil olamaz diye düşünerek sizlerden bunu caiz kılan şer'i deliller getirmenizi istiyorum..
- Peygamberimiz mi sahabe mi bir arada karışık yemek yemişler oturmuşlar (tesettür ayetlerinden sonra)

Değerli kardeşimiz

- Bu yemekte bulunanların hepsi sahabedir. Ve Hz. Peygamber (asm) de oradadır.

- Burada kadının onlarla birlikte yermek yemesi meselesi değil; erkeklerin bulunduğu bir mecliste bulunması meselesidir.

- İlgili hadis sahihtir.(bk. Buhari Nikâh 77. Müslim Eşrib 86)

- Sitemizdeki şu  tespit önemlidir:

“Bu hadisi zikreden muhaddisler fitneden emin olmak şartıyla bir kadın kocasının misafirlerine hizmet edebileceği hükmünü çıkarmaktadırlar.” (Aynî Umdetü'l-Kârî 20/164-165)

- İbn Hacer’ın de bu hadisten anladığı şudur:

“Fitneden emin olunan yerde tesettüre riayet etmek şartıyla bir kadın kocasına ve onun davet ettiği erkelere hizmet edebilir.” (bk. ibn Hacer 9/251)

Buhari’nin şarihi İbn Battal’a göre bu hadisten anlaşılıyor ki HİCAB (yani kadınların erkeklerden tamamen uzak durmaları gizlenmeleri meclislerine gelmemeleri) konusu “Eğer Peygamberin hanımlarından bir şey isteyecek olursanız perde arakasından isteyin.” (Ahzab 33/53) ayetinde geçtiği üzere Hz. Peygamber (asm)'in hanımlarına mahsustur. Diğer Müslüman kadınlar için şart değildir. (bk. İbn Battal 7/294)

- Hz. Şuayb’ın kızları bu konuda bir delil olamaz. Önce Peygamberimiz (asm)'den önceki şeriatların hepsi bizim için aynı hükmü ifade etmez. Kaldı ki Hz. Şuayb’in kızları yabancı bir kimse olan Hz. Musa ile rahat konuşuyorlar. Ondan kaçmıyorlar... Üstelik bir kızı tek başına Hz. Musa’yı davet etmek üzere yanına gidiyor ve beraber dönüp eve gidiyorlar...

- Bu hadisi fıkıh başlıklarını kullanmakla meşhur olan İmam Buhari “Düğünde Kadının Erkeklere Bizzat Hizmet Etmesi” başlığıyla vermiştir. Bu başlık konuyla ilgili Buhari’nin düşüncelerini de yansıtmaktadır.

- Kurtubi “Ebu Üseyd’in düğünündeki bu hizmetin Hicab ayetinden önce olma ihtimalini” zayıf bir ihtimal olarak görmekle beraber “Bizim alimlerimiz (Maliki alimleri) bu hadise dayanarak kadınların şartlarına riayet etmek suretiyle erkeklere hizmet etmelerinde bir sakınca görmemişlerdir.”(Kurtubi Tefsir Hud 71. ayetrin tefsiri) demek suretiyle alimlerin asıl görüşlerinin bunun (tesettür ayetinden sonra da olsa) caiz olduğu yönünde olduğunu bildirmiştir.

- İmam Nevevi de bu hadisi “hicab ayetinden öncesine hamledilmesini” uygun görmektedir. (bk. Nevevi Şerhu Müslim 13/177)

- İslam Fıkıh konseyine göre bu hadisten anlaşılması gereken İslam’ın ön gördüğü tesettür ve emniyet şartlarının bulunduğu takdirde kadının böyle bir hizmeti yapması caizdir. (bk. Fetava’l-Lecneti’d-daime 1/81-85)

- Mısır İslam hukuk uzmanlarından Abdulkerim Zeydan da bu hadisi delil getirerek kadının -İslam’ın ön gördüğü şartlara riayet etmek suretiyle- kocasının da içinde bulunduğu yabancı misafirlerin meclisine girip onlara hizmet edebileceği kanaatini belirtmiştir. (bk. İslamonline. net)

- Bu konuda birkaç delili daha şöyle sıralamak mümkündür:

a) Kur’an’da erkek ve kadınların karşı tarafa “bakışlarından eksiltmeleri” emredilmiştir. (Nur 24/30-31) Bakmak ancak görmekle mümkündür. Görmek ise aynı yerde /veya aynı alanda olmayı gerektirir.

Bu gerçeğe göre Kur’an’da erkek ile kadınların -İslamın ön gördüğü şartlar dahilinde- bir arada bulunmalarına bir yasak getirilmemiş olduğunu söylemek gerekir.

b) İlgili bütün İslam kaynaklarında “halvet”in haram olduğu bildirilmiştir. Halvet bir erkek ile bir kadının tek başına tenha bir yerde kalmalarıdır. Bunun mefhumu muhalifine göre “halvet” olmayan yerde birden fazla erkek ve kadınların -İslam’ın şartlarına uygun bir şekilde- bir arada bulunmalarının bir sakıncası yok demektir.

c) Hz. Ebu Talha ile hanımı gelen misafirleriyle birlikte yemeğe oturdukları ve karanlıkta “yemek yiyor gibi yaptıkları” sahih hadislerde zikredilmiştir. Hatta Haşir suresinin 9. ayetinin bu sebepten indiği bildirilmiştir. (bk. Buhari Tefsir 59/5; Müslim Eşribe 172/1054)

- Bu sahih hadislerden anlaşılıyor ki Hz. Ebu Talha’nın hanımı da misafirle birlikte yemeğe oturmuş. Müslim’de yer alan Ebu Talhan’ın hanımına söylediği “Lambayı söndür ve bizim de sanki yemek yediğimizi göster.” manasındaki sözler bunun göstergesidir.

d) Sahih hadiste bildirdiğine göre Hz. Selman Ebu’d-Derda’yı ziyarete gitmiş ve Ümmü’d-Derda’yı (Ebu’d-Derda’nın hanımını) değersiz-kötü bir elbiseyle görmüş ve bunun sebebini sormuştu… (Buhari Savm 51)

- İbn Hacer’e göre bu hadisten anlaşılıyor ki bir ihtiyaç varsa bir erkek yabancı bir kadına hitap edebilecek onunla konuşabilecek maslahat varsa ona soru yöneltebilecektir. (bk. İbn Hacer 4/211-212)

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi