Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Menopoza girdiği kesinleşen bir kadından gelen kan âdet kanı mıdır?
- Namaz ve orucu nasıl olacak?
Değerli kardeşimiz
Âdetten kesilmiş bir kadından gelen kan dini açıdan hayız sayılmaz istihaza (özür kanı)dır. Namazını kılar orucunu da tutar.
Âdet kanı umumiyetle 45-50-55 yaşlarında kesilir. Buna yaş dönemi (menopoz) denir. Ama kadınlar genellikle 48-52 arasında âdetten kesilirler. 52'nin üzerinde âdetin devamı da seyrek olarak görülmektedir. 48-52 civarında bir yıl geçtiği hâlde âdet görmüyorsa menopoza girmiş sayılır. Menopozdan sonra yeniden kanama başlamasının gerisinde ciddi hastalık sebepleri bulunabilir.
Kadınlarda 45 yaştan sonra âdet kesilmesi başlar. Bu hâl az da olsa kırk beşten önce de görülmektedir. Bu süre 55 yaşa kadar uzayabilir.
Âdetten tamamen kesilen kadın menopoza girmiş demektir. Hormon ve yumurta oluşumunun önce azalıp sonra tamamen durması sonunda kadın âdetten kesilir ve çocuk yapamayacak hale gelir. Menopoz dönemi başlar. Bu dönemde kadın sadece çocuk yapabilme gücünü kaybeder cinsi yönden kadınlık görevini yerine getirebilir menopoz hâli buna engel değildir.
Bu konuda belirli bir kural yoktur. 10 yıl 5 yıl ya da daha az sürer. Menopozun süresini etkiyelen başlıca unsurlar: Kadının psikolojik ve fiziksel durumu sürdürdüğü cinsel yaşam sağlık durumu ile hormonlarının sinir sisteminin ve tüm organlarının işleyiş durumları ve evindeki mutluluğu huzurudur.
Kadının bünyesine göre bu yaşlardan evvel veya sonra da âdet kanı kesilebilir. Fakat kadının genellikle 55 yaşından sonra âdeti kesilir. Gebe kalmak ümit ve ihtimali kalmamış kabul edilir. Kadında âdetten kesildikten sonra görülecek kanama hekime başvurulmasını gerektirebilir.
Hanefilere göre: En az 9 yaşlarında büluğ çağına erer ve âdet görmeye başlar. 50 veya 55 yaşlarında âdet görme devresi biter. Bu yaştan önce de âdetten kesilen kadınlar vardır. Her kadında süre farklı olur.
Malikilere göre: 13 yaşından 50 yaşına kadarki görülen kan mutlaka hayızdır. Daha küçüklerde veya daha büyüklerde görülen kan uzmanlara gösterilir ve ona göre hüküm verilir. 70 yaşından sonraki kan ise kesinlikle özür kanıdır.
Şafiilere göre: Kesin bir müddet yoktur. Bu hususta bölgenin iklimi etkili olur. Ancak 62 yaşından sonra kesilmesi galibdir.
Hanbelilere göre: Büluğdan 50 yaşına kadar takdir edilmiştir. Bundan sonra gelen kan âdet kanı değildir özür kanıdır.
(Büyük Kadın İlmihali Rauf PEHLİVAN Gonca Yayınevi 1993; İzahlı Kadın İlmihali Asım Uysal Mürşide Uysal Uysal Yayınevi 2001)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi