Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Âdetli veya lohusa kadına yasaklanan şeyler şunlardır:
1. Namaz kılmak. Âdetli veya lohusa kadının namaz kılması câiz değildir. Hz. Peygamber (s.a.s) Fâtıma binti Ebî Hubeyş'e "Hayız gördüğün zaman namazı bırak ve hayız hâlin sona erince kanı temizleyerek guslet ve namaz kıl." buyurmuştur. Buhâri'deki rivâyet şöyledir: "Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak sonra boy abdesti al ve namaz kıl." (Buhâri Hayz 19 24 Vüdû 63; Müslim Hayz 62; Ebû Davûd Tâhâret 109).
Âdetli kadın kılamadığı namazı kaza etmez orucu ise kaza etmesi gerekir. Hz. Âişe (ra) şöyle demiştir:
"Biz Rasûlullah (s.a.s) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk." (Buhârî Hayz 20; Ebfı Dâvud Tahâre 104; Tirmizî Savm 67; Nesaî Hayz 17; Siyâm 64).
2. Oruç tutmak. Âdet gören veya lohusa olan kadın oruç tutmaz. Delil yukarıdaki Hz. Âişe (ra) hadisidir. Ancak oruç borcu onların üzerinden düşmez; daha sonra kaza etmeleri gerekir.
3. Tavâf. Hz. Peygamber (asm) hac sırasında âdet gören Âişe (ra)'ye şöyle buyurmuştur:
"Hayız gördüğün zaman temizleninceye kadar Beytullah'ı tavaf dışında hacıların yaptığı diğer hac ibadetlerini yap." (Buhârî hayz 1 7 Hacc 71 Edâhî 3 10; Müslim Hacc 119 120; Ebû Davûd menâsîk 23).
4. Kur'an-ı Kerîm okumak. Mushafa el sürmek ve onu taşımak.
"Ona (Kur'ân'a) tam olarak temizlenmiş olanlardan başkası el süremez." (Vâkıa 56/79)
Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:
"İddetli kadın ve cünüp olan Kur'ân'dan hiç bir şey okuyamaz." (Tirmizî Tahâre 98; İbn Mâce Tahâre 105).
Hanefilere göre bir kılıf içindeki Kur'ân'a el sürmek ve taşımak hayızlı ve cünüp için mümkün ve câizdir. Yine ilimle uğraşan kimse tefsir hadis ve fıkıh kitaplarını zarûret yüzünden elbisesinin yeniyle veya eliyle tutabilir. Kur'ân yapraklarını abdestli çevirmek müstehaptır. Yine bu yaprakları okumak için bir kalemle çevirmek de câizdir. (ez-Zühaylî el-Fıkhu'l İslâmî ve Edilletuh I 471).
5. Mescide girmek orada eğleşmek ve itikâfa çekilmek. Hadiste şöyle buyurulur:
"Hiç bir hayızlı veya cünüp mescide giremez." (İbn Mâce Tahâre 92; Dârimî Vudû' 116).
Şâfiî ve Hanbelîler hayızlı ve lohusanın kirletmemek şartıyla mescitten karşıdan karşıya geçmesini câiz görürler. Hz. Peygamber (asm)'in Âişe (ra)'ye böyle bir izin verdiği nakledilmektedir. (Müslîm Hayz I1-13; Nesâî Tahâre 172 Hayz 18; İbn Mâce Tahâre 120).
6. Cinsel temasta bulunmak veya göbekle diz kapağı arasını okşamak (istimtâ). Bunu delili âyet ve hadistir. Âyette şöyle buyurulur:
"... Hayız halinde iken kadınlardan uzaklaşın ve temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın..." (Bakara 2/222).
Uzaklaşmaktan (İ'tizal) maksat onlarla cinsel teması bırakmaktır. Yine hayızlı hanımıyla ne derece ilgilenebileceğini soran bir sahabeye Allah elçisi şöyle cevap vermiştir:
"Senin için göbekten üst taraf serbesttir." (eş-Şevkânî Neylü'l-Evtâı I/277).
Hanbelilere göre göbek-diz arasında cinsel temas dışında serbesttir. Delil şu hadistir:
"Hayızlı kadına cinsel temasın dışında her şeyi yapabilirsiniz." (Müslim Hayz 16; Nesaî Tahâre 16).
Hanefi Şâfiî ve Mâlikilere göre hayızlı veya lohusa olan eşiyle cinsel temasta bulunan erkeğe keffâret gerekmez. Ancak tövbe ve istiğfar etmesi gereklidir.
7. Boşama. Hayız hâlindeki kadını boşamak câiz değildir. Ancak buna rağmen boşama geçerlidir ve bid'î tâlak adını alır. Âyette;
"Boşayacağınız zaman eşlerinizi iddetlerine doğru boşayın." (Talak 65/1)
buyurulur. Yani içinde iddet meşru olan bir sürede boşayın demektir. Çünkü ay hâlinin geri kalan kısmı iddetten sayılamaz. Allah elçisi Abdullah b. Ömer'e eşini temizlik günlerinde veya gebe iken boşamasını bildirmiştir.(eş-Şevkânî a.g.e. VI/221)
Geniş bilgi için bk. el-Kâsânî a.g.e. I/44; İbnü'l-Hümâm a.g.e. I/54 57 61; eş-Şirâzî el-Müheneb I/38 45; İbn Kudâme el-Muğnî I/306 vd.; İbn Âbidîn a.g.e. I/158 162 268 274; eş-Şevkânî a.g.e. I/276 278 280 777; ez-Zühaylî el-Fıkhu'l-İslâmî ve Edilletüh Dimaşk 1985 I 469 vd.).
İlave bilgi için tıklayınız:
Cünüpken veya hayızlı iken kılları tırnakları ve tüyleri kesmek kaş aldırmak caiz midir?..
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi