Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Altın tespih almak istiyorum almak ve kullanmak günah olur mu?
- Bu durum erkek veya kadın için fark eder mi?
Değerli kardeşimiz
Hz. Peygamber (asm) Efendimiz “Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram kadınlarına helaldir.” buyurulmuştur. (Ebû Davud Libas 11; Tirmizî Libas 1)
Bu nedenle kadının süs eşyası olarak altın kullanması helal erkeğin kullanması ise haramdır.
Ancak ipek gibi nişan (alem) olarak kullanılan altın da ziynet mahiyetinde görülmediği ve değer bakımından da fazla olmadığı için bazı âlimlerce caiz görülmüştür. (bk. el-Fetava’l-Hindiyye 5/331-332 334-335; İbn Abidin Reddü’l-muhtar 6/360)
Altından yapılmış tabak çatal kaşık vb. gibi ev eşyasının kullanımının -kadın erkek ayırımı yapılmaksızın- herkese haram olduğu konusunda bu eşyanın bulundurulması halinde zekat gerekeceği hususunda olduğu gibi hukukçular görüş birliği içindedirler. (İlgili hadisler için bk. Buhari Eşribe 27; Müslim Libas 1 2)
Ancak diş yapımında ve altın kullanılmasına tıbben zaruret olan diğer bazı yerlerde bu madenin istimaline izin verilmiştir. Nitekim savaşta burnu kesilen bir sahabinin taktığı gümüş burun koku yapınca Hz. Peygamber Efendimiz (asm) onun altından bir burun takmasını tavsiye etmiştir. (bk. Ebu Davud Hatem 7; Tirmizî Libas 31; Nesai Zînet 4)
Altından yapılmış olan tesbihin kullanımına gelince:
İslam âlimleri altın ve gümüş kaplardan yemek yemenin ve bir şey içmenin haram olduğunda görüş birliğindedir. Yeme içme dışındaki diğer kullanımlar konusunda çoğunluğun görüşü aynıdır. Yani âlimler altın ve gümüşün yeme içme dışındaki kullanımlarını da yeme içmeye kıyas ederek bunun da haram olduğunu ileri sürmüşlerdir.
Buna göre altının kap kalem tesbih çakmak anahtarlık vb. şekillerde kullanımı hem erkek hem de kadınlara haram görülmüştür.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi