Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

  İlahi emir ve yasaklar karşısında insanların durumu nedir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

İlahi emir ve yasaklara ana muhatap olan insanlar bu emir ve yasaklar karşısında başlıca şu tavırları sergilerler:

1. Bilir ve yapar.
2. Bilir ama yapmaz.
3. Bilir ama yapamaz.
4. Bilir ama tevil eder.
5. Bilir ama inkâr eder.

Şimdi bu BEŞ davranışı sırasıyla izaha çalışalım:

1. Bilir ve yapar.

“Bu bana Rabbimin fermanıdır. Ondan ne gelmişse başım gözüm üstüne.” deyip Kur'ana ve Hz. Peygambere (asm) göre yaşar. Şu ayet böylelerini anlatır:

“Aralarında hüküm vermesi için Allah ve Resulüne davet edildiklerinde müminlerin sözü ancak ‘işittik ve itaat ettik’ demeleridir.”(Nur 24/51)

2.Bilir ama yapmaz.

Bunların Allah'tan ve Elçisinden geldiğini kabul eder ama uygulamaz. Uygulamaması genelde bir iman zafiyeti göstergesidir. Bile bile uygulamamak insanı dinden çıkarmaz ama fasık yapar.

3.Bilir ama yapamaz.

Kur'an’ın ve Hz. Peygamber Efendimizin (asm) emir ve yasaklarını bilmekle beraber içinde bulunduğu şartlar gereği uygulayamaz. Bu keyfi olarak olmamalı ciddi bir mazerete dayanmalıdır. Mesela Allah’ı inkâr etmek insanı dinden çıkarır. Ama ölümle tehdit edilmek gibi bir durumda kalben değil diliyle inkâr sözü söyleyebilir.

4.Bilir ama tevil eder.

Kur'an'ın ilgili ayetini ve Hz. Peygamber Efendimizin (asm) hadisini bilir ancak bunların farklı bir tevilini esas alır. Bu tür uygulamalar daha çok nefsanî meyillerden kaynaklanır. Hâlbuki ayetlerin ve hadislerin anlaşılmasında ekser âlimlerin değerlendirmelerini esas almak ve şaz görüşlere itibar etmemek gerektir.

5. Bilir ama inkâr eder.

İlahi emri ve yasağı bilir ama bile bile inkâr eder. Bu tavır insanı dinden çıkarır. Mesela “Allah alışverişi helal faizi haram kılmıştır.” (Bakara 2/275) ayetinin hükmüyle faiz haramdır. Kişi hayatında faiz alan biri olmadığı hâlde “Ben bu hükmü kabul etmiyorum. Artık faiz hayatın bir parçasıdır faiz olmadan ekonomik hayat olmaz.” derse küfre düşmüş olur. Çünkü Kur'an bir bütündür bölünme kabul etmez.

Hâlbuki Kur'an’a inanan birisi nefsine mağlup düşüp faizli muamelelere girse “günahkâr bir mümin” olur.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi