Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕“Nıptiler’in bulunduğu Fars topraklarına indiğinizde onlardan et satın almak isterseniz eğer hayvanı kesen yahudi ve hristiyan ise alın ve yiyin! Onu kesen mecusi ise yemeyin!”
- Bu hadis sahih midir?
- Ahmed bin Hanbel bu hadisi rivayet etmiş midir ve bu hadis için ne demiştir?
- Başka hadis alimleri bu hadis hakkında ne demiştir. açıklayabilir misiniz?
Değerli kardeşimiz
Soruda geçen bilgi hem Arapça hem Türkçe sitelerde dolaşıyor. Bunun Ahmed b. Hanbel tarafından rivayet edildiği belirtilmiştir.
Ancak bizim bütün araştırmamıza rağmen ne orada ne de başka yerde böyle bir bilgiye rastlayamadık.
Bununla beraber Mecusilerle ilgili başka rivayetler vardır:
Mecûsîler konusunda Hz. Peygamber (asm)’in Hacer Mecûsîleri’nden cizye alınması(1) hakkındaki “Kadınlarıyla nikâhlanmaksızın ve kestiklerini yemeksizin onlara Ehl-i kitaba davrandığınız gibi davranın.”(2) sözü onların Ehl-i kitap olmadıklarının delili olarak kabul edilir.(3)
Hadis bu lafızla gariptir. Ancak Abdürrazzak ile İbn-i Ebi Şeybe “Peygamber Efendimiz Hacer Mecusilerine bir mektup yazarak onlara Müslümanlığı önerdi ve onlardan Müslümanlığı kabul edenleri kabul etti. Müslümanlığı kabul etmeyenlere de cizye vurulmasını ve fakat kadınları ile evlenilmemesini ve kestiklerinin yiyilmemesini emretti.” mealinde bir hadis rivayet etmişlerdir.(4)
Bu nedenle Mecusilerin kestiklerinin yenilmesi haram kabul edilir.(5)
Ancak Mecûsîlerin kestikleri etler dışında pişirdikleri yemekten yemenin dinen bir sakıncası yoktur. Nitekim Mecûsîlerin yemeklerinin yenilmesinde dinî bakımdan herhangi bir mahzuru olmadığı bilgisi Hz. Ali’den nakledilmektedir.(6)
Ayrıca ilk dönem İslâm bilginlerinden Şa’bî’ye Mecûsî yemeklerinden yemenin hükmü sorulduğunda: O da “Onların yemeklerinden yemenin helal olduğunu söylemiştir.” Buna ilaveten onların kap kaçakları çanakları ve ev eşyaları da kullanılabilir.(7)
Özetle bir Müslüman Mecusi bir kadınla evlenemez ve Mecusilerin kestiklerini yiyemez.
Dipnotlar:
1) Dârekutnî Ali b.Ömer es-Sünen Dâru’l-Mehasin Kahire 1966 Cizye I(II 154); Ebû Yûsuf Yakub b. İbrahim el-Ensârî Kitâbu’l-Harâc Matbaatu Selefiyye ve Mektebetuha Kahire 1392 s.140.
2) Mâlik b. Enes el-Muvattâ (Ta’lik: Muhammed Fuat Abdulbaki) Dâru İhyâ-i’t-Turasi’l-Arabî ty. Zekât 42 (I/278); Ebû Ubeyd Kasım b.Selâm Kitâbu’l-Emvâl (Thk.: Halil Herrâs Muhammed) Dâru’l-Fikr Beyrut 1975 s.40; Ebû Yûsuf s.140.
3) Cassâs II 327; Zuhayli VII 156.
4) bk. İbn-i Ebi Şeybe (Nikâh) Abdürrezzak da (Ehl-i Kitap) bahsinde kaydetmişlerdir.
5) Şafiî II 196; Kâsânî IV 164; Merginânî IV 3 93; Kurtubî II 2074; Zuhayli III 652.
6) Serahsî Şerhu’s-Siyeri’l-Kebir I 146; İbn Kudâme VII 131. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume 3 / 10 Winter 2010 589.
7) Serahsî Şerhu’s-Siyeri’l-Kebî r I 147.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi