Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Şehadet parmağına yüzük takmak caiz midir yüzük hangi parmağa takılmalıdır?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

İslâm'a göre; erkekler de kadınlar da yüzük takabilirler. Ancak yüzüğün takılış maksadı ve yapıldığı madde ile ilgili bazı şartların gözetilmesi gerekir.

Hanefî mezhebine göre maddesi ne olursa olsun ihtiyaç duyulmaması halinde yüzük takılmaması daha iyidir. Altından yapılan yüzükleri erkekler takamazlar. Takarlarsa haram işlemiş olurlar. Kadınlar ise takabilirler.(1) Hz. Peygamber (asm) bir hadisinde;

"İpek ve altın ümmetimin erkeklerine haram kadınlarına helal edilmiştir."(2)

buyurmuştur.

Bu konuda fıkıh kitaplarındaki açıklama genellikle şöyledir:

Kadın ve erkeklerin gümüş yüzük takmaları caizdir. Kadı sultan ve benzeri yüzük kullanmaya ihtiyacı olanlar için sünnettir (Eskiden yüzüğü mühür olarak kullanıyorlardı). İhtiyacı olmayanların takmaması daha faziletlidir. Sünnet olan yüzüğün ağırlığının bir miskal veya daha az olması ve erkek için taşını avucun içine çevirmesidir. Kadınlar ise böyle yapmazlar. Çünkü yüzük onlar için zinet (süs)tür; erkekler içinse süs değildir. Yüzüğün taşını akik ve yakut gibi kıymetli taşlardan yapmak ve üzerine kendi ismini veya Allah'ın ismini yazmak caizdir. Ancak Allah'ın ismi yazıldığı takdirde helaya giderken yüzüğün ya çıkarılması veya sağ ele takılması gerekir.(3)

Demir bakır kurşun ve tunç gibi madenlerden yapılan yüzükler hem erkeklere hem de kadınlara mekruhtur.(4) Akîk ve yeşim gibi kıymetli taşlardan yapılanlar ise kadın erkek herkes için caizdir.(5)

Yüzüğün kaşına Allah'ın Peygamber (asm)'in ya da kişinin kendi adını işletilmesinde mahzur yoktur. Fakat insan ve hayvan gibi bir canlının resminin konulması günahtır. Kaşında Allah'ın ismi veya Peygamber (asm)'in adının yazılı olduğu bir yüzükle helâya giren kişi yüzüğünü gizlemelidir. Eğer yüzük sol elinde ise taharetleneceğinde parmağından çıkarmalıdır.(6)

Yüzük her iki elin herhangi bir parmağına takılabilir. Ancak küçük parmağa takılması sünnettir.(7)

İlave bilgi için tıklayınız:

- GÜMÜŞ YÜZÜK

Erkeklerin taktıkları yüzük en fazla kaç gram olmalıdır çelik yüzük takmak caiz midir? ...

Kaynaklar:

(1) el-Mevsılî el-İhtiyar fi Ta'lili'l-Muhtar Mısır IV 224: Merginânî el-Hidaye IV 82; İbn Abidîn Reddü'lMuhtar İst. 1233 V 216.
(2) Tirmizî Libas 1.
(3) bk. bk. Abdullah b. Mahmud el-İhtiyâr IV 159; bk. Davudoğlu Sahih-i Müslim Tercüme ve Şerhi IX 457 Aynî'den naklen; Cezîrî Kitabü'l-Fıkh ale'l-Mezahilai'l-Erbaa II/16; Alâuddin Abidin El-Hediyyetü'l-Alâiyye 1978 318.
(4) el-Mevsılî a.g.e. IV/224.
(5) İbn Abidin a.g.e.; V/315.
(6) İbn Abidin a.g.e. V/317.
(7) İbn Abidin a.g.e. V/316; Kamil Miras Tecrid Tercemesi XII/108.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi