Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Menkûl Kıymetler Borsaları hisse senedi alım-satımının yapıldığı pazarlardır. Hisse senedi alımının hükmü arkasında bulunan ve temsil ettiği şirketin mal varlığı ile bağlantılıdır. Buna göre şirketin (firmanın holdingin) faaliyeti meşru ise o şirketlerin hisse senetleri alınabilir. Ancak temsil ettiği servet meşru değilse böyle bir şirketin hisse senedini alan ve bunun yıllık kârından faydalanan şahıs doğrudan veya dolaylı olarak İslamî açıdan meşrû ve helal olmayan bir servete ortak olmuş olur ki bu caiz değildir.
Verilen bu ölçüye göre; herhangi bir kuruluşların hisse senedini alıp hangisini almayacağına şahıslar kendi araştırmaları sonucunda karar vereceklerdir.
Devlet tahvili ve Hazine bonosuyla elde edilen gelirler ise faizdir. Portföyünde tahvil faizli bono ve dinen yasaklanan faaliyetlerde bulunan şirketlerin hisse senetlerinin yer aldığı yatırım fonlarına ortak olmak evrakını alıp satmak da dinen caiz değildir.
Özetle faiz alışverişi olan işlemlerde buna bir şekilde yardımcı olmak caiz değildir.
Bu itibarla temsil ettiği servetin meşru olduğu hisse senetlerinin alınıp satılmasına dikkat edilmesi kaydıyla borsada memur ya da işçi olarak çalışmakta bir sakınca olmaz.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi