Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Şafii mezhebinde köpeğin necis tilkinin etinin helal olduğu söyleniyor doğru mudur?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

Dört mezhebe göre köpek etinin yenilmesi haramdır.Hanefi ve Hanbeli mezhebine göre tilki eti yemek de haramdır. Ancak Şafii ve Maliki mezhebine göre tilki eti yemek caizdir.

Şafii mezhebinde; kuvvetli yırtıcı ve dişlerini silah olarak kullanan bütün hayvanların eti haramdır. Kedi Köpek kurt ayı fil domuz çakal aslan kaplan maymun baykuş ve benzerleri yenmesi haram olan hayvanlardır. Ön dişleri zayıf olup bunlarla her hangi bir şeyi parçalama imkanı bulunmayan kirpi ve tilki gibi hayvanların etlerinin yenmesi haram değildir.

Bu farklı içtihatların kaynağı ise ayet ve hadislerdir.

Kur’an’da Rasul-i Ekrem (asm)’i kast ederek

“... işte o Peygamber onlara iyiliği emreder onları kötülükten meneder onlara temiz şeyleri helâl pis şeyleri haram kılar...” (A’râf 7/157)

buyrulur. Burada pis şeyler diye tercüme edilen “el-habîs”in tefsirinde müctehidler ihtilâf etmişlerdir. Bazı müctehidlere göre habîs Allah ve Rasulü’nün (asm) haram kıldıklarıdır; yani haram oldukları hakkında âyet veya hadis bulunan şeylerdir; bu sebeple haşarât kurbağa yengeç kaplumbağa gibi hayvanlar haram değildir. 

Ebû Hanîfe Şâfiî gibi müctehidlere göre ise “habîs” umumiyetle insanların (veya Kur’an inzâl olduğu sırada Arap toplumunun) tiksindiği iğrendiği şeylerdir; dolayısıyla yukarıda sayılan canlılar ve benzerleri haramdır. Pislik ve leş yiyen hayvanlar da “habîs”ler içinde değerlendirilmiştir.

Hz. Peygamber (asm) Hayber günü ehlî eşek etini yasaklamıştır. (Buhâri Megâzi 38; Zebâih 27 28; Müslim Nikâh 30). Bu nass sebebiyle cumhûra göre ehlî eşek ve katır haramdır. At Ebû Hanîfe’ye göre helâl değildir İmameyn’e ve Şâfiî’ye göre helâldir.

Rasûlullah (a.s.m)’ın “Bütün köpek dişli yırtıcılar ile yırtıcı pençesi olan kuşları yemeyi” yasakladığı rivâyet edilmiştir (Müslim Sayd 15 16; Ebû Dâvud Et’ıme 32; Tirmizî Sayd 9-11). Hanefîler bu hadiste geçen “sibkâ” kelimesini "et yiyenler" şeklinde anlamışlar ve bu çeşit hayvanları haram saymışlardır. İmam Şâfi ise “insanlara saldıran ve parçalayan” şeklinde anladığı için tilki ve çakalı istisnâ etmiştir. İmam Mâlik yırtıcılar için haram yerine mekrûh tabirini kullanmıştır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Köpek necis midir?

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi