Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Haram olan lokmayı yemenin insan vücuduna maddi şekilde sağlık kaybı ve hastalık gibi benzeri etkileri var mı?
- Varsa nelerdir ve ne şekilde olur?
Değerli kardeşimiz
- Haram lokmanın -mutlaka- insanın maddi sağlığını bozan bir faktör olduğunu söylemek kolay değildir. Çünkü haram lokmalarla beslenen birçok kişi helal lokmalarla beslenen kimselerden daha sağlıklı olabiliyor.
Ancak bazı kimseler için haram lokmanın cezası tehir edilmez hemen verilir. Ve halk arasında “Bu adam haram yediği için bu hale düştü.” denilir. Aslında bazen bu kimsenin günahına kefaret olması tövbe etmeye sevk edilmesi bundan sonra daha düzgün bir hayata başlaması gibi bazı güzel hedefleri de olabilir.
Nitekim hadis-i şerifte
“Dünya kâfirler için bir cennet müminin içinse bir zindandır.”(bk Müslim Zühid 1)
denilmiştir. Bunun bir manası şudur: Müminler genellikle yaptıkları kötülüklerinin cezasını dünyada çektikleri için dünya onlar için bir nevi cehennem hapis ve zindandır. Kâfirler ise yaptıkları iyiliklerinin mükâfatını dünyada -sağlık bolluk makam mevki gibi şeylerle- alır. Bu sebeple dünya onlar için mükafat yeri olduğu için bir nevi cennettir.
- Bununla beraber gıdaların sadece biyolojik bünye üzerinde değil psikolojik ve ruhî bünye üzerinde etkileri vardır. İçki domuz eti gibi -Lizatihi- haram olanların mutlaka zararları vardır. Çünkü Allah’ın yasakladığı şeylerde zararın olmaması düşünülemez. Yoksa yasaklar lüzumsuz olur.
Buna mukabil bir nevi -haramun li gayrihi-olan çalıntı gasp kumar faiz gibi şeylerin de insan vücudunda olumsuz etkilerinin -bilimsel açıdan ispatı olmasa da- zararlarının olduğunu düşünebiliriz. Mesela bir ekmek helal olarak yense Allah onu o kişiye bereketli sağlıklı bir gıda haline getirdiği gibi aynı ekmek kumar gasp çalıntı faiz yoluyla elde edilmişse onu da bünyeye zehir haline getirebilir. Nitekim bir hadis-i şerifte
“Kişi yaptığı masiyet / günah sebebiyle rızıktan mahrum bırakılır” denilmiştir (Aclûnî 2/296).
- Bu gibi konularda kesin bir yargıya varmak birçok yönden sakıncalıdır. Çünkü bu imtihan dünyasında bir çok salih insan belalar sıkıntılarla müptela iken pek çok haramzade de sağlıklı güzel bir hayat geçirmektedir.
“Mümin belalıdır.” (Aclunî 2/295)
hadis-i şerifi ortada iken sağlık gibi dünyevi kriterleri salihlik veya fasıklık alameti olarak değerlendirmek isabetli olmaz.
- Son olarak konumuza ışık tutan bazı ayet meallerini vermekte fayda görmekteyiz:
“Eğer bütün insanların dinsizliğe imrenecek bir tek ümmet haline gelme mahzuru olmasaydı Rahman’ı inkâr edenlerin evlerinin tavanlarını ve çıkacakları merdivenleri evlerinin kapılarını üzerine kurulacakları koltukları hep gümüşten yapardık. Onları altına mücevhere boğardık. Fakat bütün bunlar dünya hayatının geçici metâından ibarettir. Âhiret ise Rabbinin nezdinde Allah’a karşı gelmekten sakınanlara mahsustur.” (Zuhruf 43/33-35).
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi