Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Banka promosyonunu yakınlarıma versem caiz olur mu?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Banka promosyonunu kullanmıyoruz. Bu parayı doğrudan kendime ve eşime değil de anne-baba kayınvalide-kayınpedere verme durumu olursa caiz olur mu?
- Ayrıca katılım yani faizsiz bankaların verdikleri promosyonu alıp kullanmak helal mi?

Değerli kardeşimiz

Faizci bankalar maaşları kullanıp faiz kazanıyor ve bunun az bir miktarını da maaşını onlardan alanlara veriyor. Faizci bankaya maaş yatıran bankanın o para ile faizcilik yapmasını sağlıyor; bu bir günah o faizden kazanılan parayı alıp yerse bu da ikinci bir günah oluyor.

Bir kişi maaşını mesela katılım bankalarından alma imkânına sahip değilse -çalıştığı kurum o bankaları tercih ettiği için- faizci bankadan maaşını ilk imkânda çekecek. Aldığı promosyonu da -kendisi yoksul değilse- yoksullara veya hayır kurumlarına verecek.

Bu nedenle yoksul olmayana veremez. Burada yoksuldan maksadımız temel ihtiyaçlarını temin edemeyen veya eksik temin eden kişidir.

Kişi kendisine ve ailesine promosyondan harcama yapamaz ana-baba gibi gerektiğinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere de promosyonu veremez.

Kayınpeder kayınvalide kişinin bakmakla yükümlü olduğu yakınları değildir; bu sebeple yoksul iseler onlara promosyonu verebilir.

Katılım yani faizsiz bankaların verdikleri promosyona gelince:

Katılım bankalarının merkezi danışma kurulunda muteber fıkıh hocaları vardır. Onların aldığı bir karara göre; “Katılım bankasına maaşlar yatırılırken belli bir süre çekilmeden kalması şartı varsa bu takdirde maaş ödünç verilmiş olur ve alınan fazlalık faiz olur. Ama böyle bir şart yoksa ödünç verme durumu da olmaz ve alınan fazlalık bankanın hibesi (hediyesi) olur.”

Şimdi bu açıklama üzerinde düşündüğümüz zaman -bir paradan istifade edenin bu sebeple sahibine menfaat sağlamasının faiz olacağı şeklindeki kendi görüşümüzü muhafaza etsek de- bu açıklamanın da bir fıkhî dayanağı var diyoruz; çünkü bu fetvayı verenler “ödünç durumunun gerçekleşmesi için bir karz akdi gerekir süre şartı olmayınca karz akdi de olmaz” demiş oluyorlar.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi