Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Ben arkadaşım ile bir ticaret işine girdim kendisi kârını büyütmek için kredi çekti ben kazandığım para ile girdim herkes parası kadar kârdan yüzde alıyor benim kazandığım para caiz midir ortağım faize bulaştığı için bende bulaşmış olur muyum?
Değerli kardeşimiz
İslam’a göre faizin her çeşidi haramdır.(bk. Bakara 2/275-279; Buhari Libas 96; Müslim Müsâkât 105 106)
Bir zaruret bulunmadıkça herhangi bir kurum veya kişiden faiz almak veya vermek caiz değildir.
Zaruret ise kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu bireylerin sağlık ve güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak konusunda başka çıkar yolun kalmaması halidir. Zaruret hali ile ilgili bu hüküm ise asgari miktarla sınırlıdır. (Mecelle md. 22)
Şu kadar var ki bir şekilde faizli kredi ile menkul veya gayrimenkul bir mal satın alan bu para ile ticaret yapan kişi yapmış olduğu bu haram fiilden sorumlu olmakla birlikte; bu mallar onun mülküdür. Dolayısıyla söz konusu mallardan faydalanıp ticaretini yapabilir. Bu mallar ile başkaları ile ortaklık kurabilir veya ortak mal alabilir.
Zira kredi yoluyla elde edilen malın bizatihi kendisi değil yapılan faizli muamele haramdır. Çünkü bankadan alınan borç (kredi) değil bankaya ödenen fazlalık yani faiz haram para hükmündedir. Bu fazlalık ise faizli krediyi alanın değil kredi verenin yani bankanın zimmetine girmektedir.
Bu sebeple bir kişi aldığı bu faizli kredi ile ticaret yapsa elde ettiği kazanca haram denilemez.Bu durum diğer ortakları sorumluluk altına sokmaz.
Ancak kişinin ortağına faizin haramlığını anlatması / hatırlatması ve mümkünse faizden uzaklaştırmaya çalışması yerinde bir davranış olur.
Unutulmamalıdır ki; faizli kredi alan kişinin pişman olarak tövbe etmesi ve bir daha faizli krediye başvurmaması gerekir. Ayrıca
"...İyilikler kötülükleri (günahları) giderir..."(Hud 11/114)
ayetinde ifade edildiği üzere ibadet ve hasenatla Yüce Allah’tan bağışlanmasını talep etmelidir.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi