Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Hangi kurbanın hissesi kime ait belirlenmesi gerekmez mi?
Değerli kardeşimiz
Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlardan her biri yalnız bir kişi adına kurban edilir. Deve veya sığır gibi büyükbaş hayvanlar bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Hissenin tek sayı veya çift sayı olması arasında bir fark yoktur. Ancak bu ortakların hepsi Müslüman olup her birinin Allah rızası için kesilen kurbanlık hayvanın en az yedide birine sahip olması gerekir.
Koyun veya keçinin iki kişi adına kurban olarak kesilmesi caiz değildir (Mevsıli İhtiyar İstanbul tsz. V 723).
Bu itibarla her bir büyükbaş hayvana hissedar olan kişiler kendileri adına kesilen kurbandan hisselerini belirlemelidirler. Buna göre iki büyükbaş hayvan hisseleri belirlenmeksizin kurban olarak kesilir de etleri karışık bir şekilde mesela on eşit parçaya bölünerek on hissedarlara dağıtılırsa yapılan bu işlem caiz olmaz.
Ancak iki büyükbaş hayvanı kurban eden ortakların yedi veya daha az kişi olmaları durumunda bu işlem caiz olur. Zira her bir ortak her iki hayvanın en az yedide birine sahip olur.
Bu itibarla sorunuzda bahsettiğiniz şekilde on kişinin hisseleri belirlenmeksizin iki büyük baş hayvanı kurban olarak kesip etlerini de karışık bir şekilde on eşit parçaya bölerek hissedarlara dağıtmaları caiz değildir. Ancak iki büyükbaş hayvandan birine beş kişi diğerine de diğer beş kişi ortak olabilir.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi