Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Başkasının nişanlısı olan bir kadına evlenme teklif etmek caiz değildir. Buna göre önceki nişan bozulmadan yeniden başka bir erkekle nişanlanıp evlenen kadın ve bu evliliğe bilerek razı olan erkek günahkar olur. Hadiste şöyle buyurulur:
"Sizden biriniz kardeşinin satışı üstüne satış yapmasın. Kardeşinin nişanı üstüne izni olmadıkça nişan da yapmasın." (Buharî Büyû' 58 Şurüt 8; Müslim Büyü 8; Nikah 49; Ebü Davud Nikah 17; Tirmizî Nikah 38; Nesaî Büyü 19; İbn Mace Nikah 10; Darimi Nikah 7.)
Buharî'nin naklettiği rivayet ise şöyledir:
"Hz. Peygamber bir kimsenin mü'min kardeşinin satışı üstüne kardeşinin nişanlısına talip olmasını yasakladı." (Buhari Nikah 45)
Ancak açık arttırma yoluyla satış bu kapsama girmez. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s) açık arttırma yoluyla satışa (müzayede) izin vermiştir. (bk. Buharî Büyû 59; İbn Mace Ticarat 25.)
Dünürcüye olumlu veya olumsuz henüz cevap verilmezden önce araya başka bir dünürcünün girmesi Hanefîlere göre mekruhtur. Çünkü bu durum satış üstüne satış veya nişan üstüne nişan niteliğinde olur. Çoğunluk müctehitlere göre kız belli bir erkeğe sözlenmedikçe araya başka dünürcülerin girmesi caizdir. Delil; Fatıma binti Kays (r. anha)'yı kocası boşayıp iddetini tamamladıktan sonra üç kişi istemiştir. Bunlar; Muaviye (ö. 60/679) Ebü Cehm b. Huzafe ve Usame b. Zeyd idi. Fatıma (r. anha) Allah'ın elçisine istişare için başvurmuş ve kendisine Allah elçisi şöyle buyurmuştur:
"Ebu Cehm sopasını omuzundan indirmez. Muaviye malı olmayan bir fakirdir. Sen Usame ile evlen." (Müslim Fiten 119; İbn Hanbel VI 373 417)
Bu hadis bir kadının evlenme kararı vermezden önce birden çok erkek tarafından istenmesinin caiz olduğunu gösterir. Ancak burada kadını isteyen birden çok kimselerin birbirinden habersiz olmaları muhtemeldir. İslam dostluk ve sevgi bağlarının devamım ister aynı kadını isteyen birden fazla mü'min erkeğin arasına kadın yüzünden kin ve fesadın girmesini uygun bulmaz. Bu nedenle bir erkek tarafından dünürcü gönderildiği bilinen bir kadına bu dünürcülüğün sonucu belli oluncaya kadar başka bir erkeğin araya girmesi fitneye yol açabilir. Mü'minlerin böyle bir durumdan sakınması gerekir.
Durum böyle olunca nişanlı kızın nişanını bozdurarak veya evli kadının yuvasını yıkarak evlenmeye çalışmanın mü'mini daha ağır bir sorumluluk altına soktuğunda şüphe yoktur.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi